h

Zorg zonder markt, winst voor iedereen

10 september 2015

Zorg zonder markt, winst voor iedereen

Na jarenlang schaamteloos te bezuinigen op mensen die werken in de huishoudelijke zorg en mensen die daar afhankelijk van zijn, kiest Zutphen nu voor iets anders. Tot nu toe gaf iedere verandering alleen maar ellende: minder geld, minder zorg aan huis en veel ontslagen medewerkers. Keer op keer. Die neerwaartse spiraal hebben we een halt toe geroepen, nu moeten we de weg omhoog weer te pakken krijgen.

 

Vanaf 2017 zal de huishoudelijke zorg zonder winstoogmerk georganiseerd worden en mogelijk coöperatief. Dat is een hele verbetering en als SP zijn we er trots op, maar om de huishoudelijke zorg weer sociaal te mogen noemen is meer nodig.

Tot nu toe stelt de gemeente steeds vast hoeveel uur hulp aan huis iemand wekelijks krijgt. Met herindicaties zijn mensen de afgelopen jaren flink gekort zonder duidelijk aantoonbare redenen. Ook is er veel kapot bezuinigd door de Europese aanbesteding van de huishoudelijke zorg in Zutphen: de belachelijke wedstrijdjes tussen zorgbedrijven om wie het allergoedkoopst zorg kan verlenen. Dat soort spelletjes horen niet thuis in de zorgsector. De zorg is geen markt.

 


' Winst '  zou moeten gaan
over wat goede zorg
oplevert voor mensen


 

Vanaf 2017 zal het winstoogmerk gelukkig verdwijnen. Wie is opgegroeid in een wereld waarin alles moet wijken voor economische groei en waarin concurreren op arbeidsvoorwaarden de normaalste zaak is, zal dit wellicht vreemd in de oren klinken. Maar als het over ‘winst’ gaat, dan zou het moeten gaan over wat goede zorg, goede arbeidsvoorwaarden en solidariteit aan winst opleveren voor mensen. Commercie in de zorgsector ís niet nodig, is nooit nodig geweest en zal ook nooit nodig zijn. Mensen die het tegendeel beweren hebben daar òf belang bij òf geen idee van wat het betekent om professioneel zorg te verlenen.

En coöperatief? Ook dat is op dit moment ongebruikelijk, maar meer dan logisch. Het is tijd voor democratisering van de economie. We zijn inmiddels niet meer anders gewend dan dat winsten naar bazen of aandeelhouders gaan en dat verliezen worden afgewimpeld op werknemers: door flutcontracten, loonsverlagingen en ontslagen. Vooral in de thuiszorg is duidelijk geworden hoe schaamteloos en mensonterend er werd omgegaan met mensen. In een coöperatie is er niet één baas of manager die bepaalt, maar zijn het de zorgmedewerkers samen met de mensen die zorg nodig hebben, die vanuit hun kennis en kundigheid bepalen wat het beste is, wanneer en op welke manier. Naast Buurtzorg zijn er al meer democratische initiatieven. In de gemeente Oude IJsselstreek tonen hulpverleners in de jeugdzorg al duidelijk aan dat hun coöperatieve zorgorganisatie Helpgewoon goed werkt. Deze zorgwerkers spreken gepassioneerd over hun organisatie; sinds ze van het juk van hun managers bevrijd zijn, ervaren zij een grotere vrijheid in hun werk.

Maar hoe groot de vreugde ook is, de zorg kan en moet nog steeds beter. Doordat regering en sommige politici continu verkondigen dat ‘de zorg te duur is’, gaan veel mensen dat inderdaad geloven. Maar of wij zorg te duur vinden, is nog altijd een politieke keuze.

Wie een hekel heeft aan een solidair zorgstelsel, roept dat het te duur is en hakt de ene na de andere zorgvoorziening in de pan. Wie waarde hecht aan goede zorg voor iedereen, maakt de keuze om hier geld aan te besteden en om bijvoorbeeld de hi-tech straaljager te laten staan. En wie kijkt naar hoe de welvaart verdeeld is in ons rijke land, constateert dat met een eerlijkere verdeling alle zorg in Nederland zelfs prima te betalen is. Het kost 0,5% van de totale Nederlandse welvaart om de zorg op peil te hebben. Dus laat niemand u zeggen dat bezuinigen nu eenmaal moet en het niet anders kan.

En zolang we het hier in Zutphen dan toch met afgeknepen budgetten moeten blijven doen, laat dan de bezuiniging niet leidend zijn, maar juist de menswaardigheid en kleinschaligheid van de nieuwe huishoudelijke zorg. En bovenal, betrek de mensen om wie het gaat.

Foto: SP

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier