h

Nieuwjaarsrede 2005

23 januari 2005

Nieuwjaarsrede 2005

Uit de nieuwjaarsrede van de voorzitter (tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst op 18 januari j.l.)

Om te beginnen: iedereen een gezond en strijdbaar 2005 toegewenst!

Terugblik op 2004

Dit is slechts een terugblik in vogelvlucht, immers, in het jaarverslag over 2004 moet ook nog wat te lezen overblijven.

In het begin van het afgelopen jaar werd onze afdeling geconfronteerd met de nodige bestuursmutaties en werd spreker dezes op de benijdenswaardige stoel van voorzitter gekozen.

De eerste krachtproef was: de verkiezingen voor het Europese Parlement. Velen van onze afdeling hebben zich ingezet (o.a. op de markten en met folderen) om dit voor onze partij tot een succes te maken. Een extra reden voor al deze inspanningen was natuurlijk dat een van de SP-kandidaten ons eigen afdelingslid Kartika Liotard uit Borculo was. Het werd een daverend succes: met voorkeurstemmen zit Kartika nu in dat Parlement.

In dezelfde periode werd de gemeentelijke herindeling voor de Achterhoek door “Den Haag” goedgekeurd. De SP is altijd tegen deze samenvoeging geweest en heeft tot het laatst tegen gestemd en actie gevoerd, in de gemeenteraad, in de Provincie en in Tweede en Eerste Kamer. De afdeling Zutphen heeft de wensen en argumenten van de bevolking van de gemeente Warnsveld steeds ondersteund. Het mocht echter niet baten; de herindeling ging door.

Voor onze afdeling had de herindeling nogal wat ledenmutaties tot gevolg: leden uit Ruurlo en Borculo werden “overgeboekt” naar de nieuwe gemeente Berkelland (met Eibergen en Neede), en Gorssel kwam weer bij ons (vanuit afdeling Deventer). Maar van Gorssel hebben we “weer snel” afscheid genomen, want in december werd de SP-afdeling Lochem opgericht en daar hoort Gorssel nu bij. Dat was qua ledental voor de afdeling Zutphen een aderlating van 70 leden, maar het is de nieuwe afdeling Lochem natuurlijk van harte gegund! Op dit moment vallen nog twee gemeentes onder de afdeling Zutphen: Zutphen zelf (met 250) en Bronckhorst-“Noord” (met 20), tezamen dus 270 leden.

Daarmee stond onze afdeling meteen de nieuwe krachttoer: een nieuwe gemeente Zutphen (met Warnsveld) voor de boeg, te realiseren binnen 4 maanden: kandidaten voor de nieuwe gemeenteraad benaderen en opleiden, een verkiezings- programma schrijven, verkiezingsdebatten houden, presentatie op de markten van Zutphen en Warnsveld organiseren en bemannen, huis-aan-huis-folderen regelen. Bijna 100 leden hebben hun steen(-tje) bijgedragen: grote klasse! En al dat werk bleef niet zonder gevolg: we wisten het aantal raadszetels voor de SP uit te breiden van 2 naar 3. Onze nieuwe raadsleden zijn Thomas Rijs (fractievoorzitter), Jan Rietman en Johan Luijendijk.

De weg leek nu vrij voor een links college samen met de Stadspartij. Dat stelden onze raadsleden natuurlijk ook voor. Maar het draaide tenslotte uit op een onaangename verrassing: PvdA, GroenLinks en CDA besloten te gaan samenwerken met de VVD. De VVD had als verkiezingsslogan “Laat Warnsveld niet links liggen” en GroenLinks meldde direct na de verkiezingen dat ze een zo links mogelijk college wilde. Hoezo kiezersbedrog?

Vooruitblik naar 2005

We gaan in januari 2005 meteen uit de startblokken met de actie “Stop de huurexplosie”. We zijn weer eens lekker ouderwets “tegen” en zullen dat op de markt op 29 januari a.s. laten weten ook. De actie is goed met argumenten onderbouwd. We hebben redenen te over!

Hoezo: liberalisatie van de huurdersmarkt?!?

Dan lijkt alles er op te wijzen dat er in mei een referendum wordt gehouden over de zgn. Europese Grondwet (met tegenstemmen van CU/SGP en SP in het Europees Parlement, om verschillende redenen, dat wel, toch desondanks zojuist aangenomen). We gaan actie voeren “tegen”, alleen al omdat op zijn minst een sociale paragraaf ontbreekt in deze grondwet.

Dan is de wens de vader van de gedachte: mogen we s.v.p. dit jaar weer naar de stembus voor verkiezingen van een nieuwe Tweede Kamer? We willen een regering die rekening houdt met iedereen en met de minst draagkrachtigen het meest.

Slot

Dat vergt dus weer inzet, gezamenlijk, maar dan komt de vraag: wat is samen?

Het lijkt wel: de wereld kent geen grenzen meer, is grenzeloos. Dat is zeker de strijd van natuur tegen mens. Vernietigend geweld van lawines en modderstromen met als afgrijselijk hoogtepunt de zeebeving op tweede kerstdag, die over de wereld ging vanuit Indonesië tot ruim 6000 km verderop in Afrika, met desastreuze gevolgen.

Maar ook grenzeloos is de strijd van mens tegen mens: terrorisme / vrijheidsstrijd (het ligt er maar aan vanuit welk standpunt je het bekijkt), moord (al dan niet met een religieuze jus overgoten), idiotie (een ijzeren paal vastgebonden aan een viaduct boven een spoorbaan, een stoeptegel vanaf een viaduct boven de autoweg), vandalisme en resterende “kleine” ergernissen (dan is hondenpoep slechts een uitglijder).

De wereld lijkt op hol geslagen en lijkt haar stuur kwijtgeraakt. Een individu is vaak te bang om de mond open te doen, niet in het minst wegens angst voor persoonlijke sancties. Dan is het alternatief: het collectief en dat is nu juist onze SP.

Samen vaststellen waar de grenzen (weer) horen te liggen. Die gemeenschapszin geeft daarmee de kaders voor goed en kwaad of zo je wilt: normen en waarden, maar dan wel: ONZE normen en waarden.

Maar dat betekent ook: kom uit de luie stoel voor de TV vandaan, om samen de schouders eronder te zetten. Het gaat niet aan op verjaardagsfeestjes te “mens-erger-je-nieten”, of te zeggen “ze doen maar”, of “ze zullen het wel oplossen”. Trouwens, wie zijn dan die “ze”? Het bestuur? De fractie? Dan liever met zijn allen (met wat letterlijke ruimte, voor iedereen): Het kan keren, dus keren we het.

Ben Stern, voorzitter

U bent hier