h

Begroting 2005

27 april 2005

Begroting 2005

Door de samenvoeging van Zutphen en Warnsveld is de gemeentebegroting over 2005 pas in de raadsvergadering van 25 april behandeld. Als enige heeft de SP tegen deze begroting gestemd. Door de samenvoeging was het college er namelijk niet in geslaagd een inzichtelijke begroting te presenteren. De SP heeft voluit begrip voor deze moeilijke situatie. Toch had het college veel duidelijker kunnen melden wat wel en wat niet klopte van de cijfers. Nu werd de raad overspoeld met een onbegrijpelijke cijferbrij: een 10-sterren cryptogram; onoplosbaar dus.

De voormalige gemeente Zutphen had besloten jaarlijks 200.000 euro extra beschikbaar te stellen voor armoedebeleid, naast bijstand, bijzondere bijstand en retributiefonds. Het was de SP opgevallen dat deze 2 ton verdwenen waren in de begroting. Volgens de wethouder waren de wettelijke voorschriften gewijzigd waardoor de 2 ton toegevoegd moest worden aan de grote WWB-pot. Maar in de schriftelijke antwoorden meldde het college ook terloops dat de bijzondere bijstand en het retributiefonds uit de 2 ton armoedebeleid betaald zouden gaan worden. Voor de SP onaanvaardbaar want dat zou een uitholling en bezuiniging betekend hebben van het extra potje armoedebeleid. In de raadsvergadering heeft wethouder Luesink toch toegezegd dat de 2 ton extra beschikbaar blijven. We zullen het kritisch blijven volgen.

Het afgelopen jaar en dit jaar worden veel uitgaven gedekt door de reserves en voorzieningen aan te spreken. De Dreiumme, de Family Mall, de evaluatie van het VCP en een eenmalige subsidie aan de Hanzehof worden betaald uit de gemeentelijke spaarpotten. Toch waren deze cijfers in de begroting 2005 niet terug te vinden.

Wat de reserves en voorzieningen betreft heeft de SP de sterke indruk dat de gemeente zelf ook niet exact weet hoeveel geld er mee gemoeid is. In het ene plaatje wordt 4,8 miljoen aan algemene reserves opgevoerd. Een ander overzicht meldt 6,3 miljoen. Verontrustend voor de SP als deze grote bedragen zo makkelijk wisselen.

De SP heeft in de raad van 25 april ook haar zorg uitgesproken over de schulden van de gemeente. Er wordt weliswaar een eenmalig tekort van 2,25 miljoen in 2005 voorzien (wordt ook weer voornamelijk gedekt via de reserves!!) maar de langlopende schulden nemen dit jaar naar verwachting toe met 6,7 miljoen. De SP is hier alert op omdat een financieel resultaat kneedbaar is terwijl je met schulden veel minder creatief kunt omgaan.

De SP heeft doorgevraagd op deze combinatie: 2,25 miljoen tekort en toch 6,7 miljoen meer schulden in 2005. U mag nu afhaken maar na de antwoorden van het college zult u zeker zijn afgehaakt. Wij wel tenminste. We hebben twee tegenstrijdige antwoorden gekregen:

  • De schulden nemen toe omdat de gemeente dit jaar grote investeringen moet doen. Een aannemelijk antwoord, want de kosten van het vernieuwde Stationsplein kun je inderdaad uitsmeren over langere tijd, terwijl je toch nu moet betalen (en dus lenen)
  • Tegelijk wordt gezegd dat de langlopende schulden weliswaar toenemen maar dat er kortlopende schulden ter waarde van 12 miljoen worden afgelost. Op zich een prima idee omdat de gemeente dan per saldo 5 miljoen minder schuld heeft. Maar de verklaring van de hoge investeringen staat hier haaks op. Het kan niet allebei tegelijk.

De SP is verontrust over dit soort merkwaardige combinaties. Weten ze het zelf eigenlijk wel bij de gemeente?

Waarschijnlijk duizelt het u allemaal; dat deed het ons ook en ondanks vragen en bestuderen van de begroting schoten we geen steek op. Voor de SP geldt dan dat je niet iets goedkeurt waar je eigenlijk niets van begrijpt. Andere partijen waren echter vol lof over het geleverde werk en volgens de SP verhulden ze daarmee dat ze er ook niet veel van begrepen hadden.

U bent hier