h

Burgemeester Zutphen ondertekent “Majors for Peace”-campagne

16 april 2005

Burgemeester Zutphen ondertekent “Majors for Peace”-campagne

In het najaar van 2003 werd door burgemeester Akiba van Hiroshima (de plaats waar de 1e atoombom viel aan het einde van de Tweede Wereldoorlog) een noodcampagne gestart voor de afschaffing van kernwapens. Wereldwijd worden burgemeesters door Akiba opgeroepen om deze campagne te steunen.

Burgemeester Zutphen ondertekent Majors for Peace-campagneIn dit kader is de organisatie “Majors for Peace” (Burgemeesters voor Vrede) opgezet met als hoofddoel het werken aan de afschaffing van kernwapens in internationaal verband en het coördineren van activiteiten die dit programma ondersteunen.

“Majors for Peace” bestaat uit steden overal ter wereld die formeel hun steun hebben uitgesproken voor het programma dat al in 1982 is aangekondigd door de toenmalige burgemeester van Hiroshima, Takeshi Araki. Het “Programma om solidariteit tussen steden te bevorderen en om tot een totale afschaffing van kernwapens te komen” werd op 24 juni 1982, tijdens de Speciale Zitting van de Verenigde Naties over Ontwapening in New York, door Takeshi Araki, voorgesteld. Dit voorstel bood steden een mogelijkheid om nationale grenzen te overstijgen en gezamenlijk te werken aan nucleaire ontwapening.

Ook in Nederland wordt door een groeiend aantal activisten campagne gevoerd ter ondersteuning van “Majors for Peace” en wordt deze campagne ondersteund door verschillende burgemeesters (o.a. Job Cohen, Amsterdam; Ivo Opstelten, Rotterdam; James van Lidth de Jeude, Deventer; Wim Deetman, Den Haag).

In Zutphen heeft Joop de Vries van de Kring voor Vrede Zutphen en net als SP deelnemer aan het Vredesnetwerk, zich ingezet om namens beide organisaties burgemeester J.A. Gerritsen te bewegen de campagne ook te ondersteunen. Nadat de campagne in zowel college als fracties besproken was, volgde een positief advies van de fracties aan de burgemeester om te tekenen.

Op dinsdag 5 april was het dan zover: Burgemeester J.A. Gerritsen ondertekende de campagne van “Majors for Peace”. Hij verwacht er dan wel niet zo zeer concrete resultaten mee te bereiken, maar is wel van mening dat het soms gewoon goed is om je ideële doelen uit te spreken. Hier kan ik mezelf alleen maar bij aansluiten: elke stap richting vrede is er een! En daar wil ik me mee afsluiten.

Irma van der Velde (namens SP, lid van Vredesnetwerk)

U bent hier