h

Diftar in de vertraging

27 april 2005

Diftar in de vertraging

Diftar wordt ingevoerd per 1 januari 2006. De afvalstoffenheffing zal dan bestaan uit een vast bedrag en een variabel deel dat afhankelijk is van het aantal keren dat de groene en grijze container worden aangeboden. De SP kan nog steeds weinig enthousiasme opbrengen voor dit idee.

Als enige in de oude Zutphense gemeenteraad heeft de SP tegen invoering van Diftar gestemd. Hoge kosten voor invoering en administratie, afvaltoerisme en zwerfvuil wegen voor de SP niet op tegen de voordelen van minder afval. Bovendien zijn het vooral de fabrikanten die met hun verpakkingen bepalen hoeveel vuil de consumenten veroorzaken. De SP wil de hoeveelheid afval ook terugbrengen, maar dan vooral via de producenten.

In de nieuwe gemeenteraad heeft de SP medestanders gevonden bij de VVD en de ChristenUnie. Beide partijen zijn ook zeer kritisch over Diftar. De grootste zorg is dat Diftar veel inspanning vergt van de burger zonder dat deze echt minder gaat betalen. Als je in 2006 op dezelfde manier als nu de containers aanbiedt, dus de ene week de groene en de andere week de grijze container, dan zal de rekening toch flink hoger uitpakken. Naar verwachting is Diftar pas lonend als je in 2006 veel minder vaak de container aan de weg zet.

Een andere zorg voor de SP zijn de gevolgen van Diftar voor minima. Nu is kwijtschelding van de afvalstoffenheffing mogelijk; in 2006 wil de gemeente het vaste deel wel kwijtschelden maar het variabele deel maar tot een bepaalde hoogte. Wethouder van Oosten heeft een voorstel toegezegd. Natuurlijk zal de SP dit kritisch blijven volgen.

Onze grootste wens voor Diftar is dat mensen beloond worden voor hun inzet; dus iedere container minder in 2006 betekent ook minder betalen dan in 2005. De afvalstoffenheffing is dit jaar al genoeg gestegen ten opzichte van 2004. In juni zullen we op de zaterdagmarkt ook aandacht gaan besteden aan Diftar en de inwoners van Zutphen en Warnsveld om hun mening vragen.

Onze SPeerpunten
Programma: Een milieuvriendelijke gemeente
Motie Diftar

U bent hier