h

Politiek succes SP over ID-pas

27 april 2005

Politiek succes SP over ID-pas

De nieuwe SP-fractie heeft haar eerste politieke succes binnengehaald. Samen met GroenLinks is op de raadsvergadering van 26 april een motie ingediend waarmee de ID-pas vergoed wordt voor minima. De vergoeding valt binnen het retributiefonds en zorgt ervoor dat de minima niet nog eens met extra kosten worden opgezadeld als gevolg van de verplichte identificatieplicht.

Het eerste optreden in de gemeenteraad van SP-raadslid Jan Rietman was meteen een daalder waard. Hij diende de motie in die door een goede voorbereiding brede steun kreeg binnen de gemeenteraad. Slechts één raadslid van de Stadspartij stemde tegen. Dus de PvdA steunde ons idee, maar opvallend genoeg zelfs de VVD. Ondanks dat de SP-fractie geheel uit nieuwe leden bestaat is de positie binnen de raad weer snel op het oude, sterke niveau gekomen. Eigenlijk nog een beetje sterker, want we zitten nu met één man meer. Dit goede succes voor de minima smaakt naar meer.


Motie ID-pas

De gemeenteraad van Zutphen,
in vergadering bijeen op 25 april 2005,

Overwegende:

  • Dat sinds 1 januari 2005 alle burgers van 14 jaar en ouder verplicht zijn altijd een identificatiebewijs bij zich te hebben.
  • Dat dit voor veel mensen extra kosten met zich meebrengt, die voor mensen met een minimuminkomen moeilijk op te brengen zijn.
  • Dat het hebben van een ID-pas een basisvoorwaarde is voor maatschappelijke participatie.

Draagt het college op:

  • De financiële drempel voor maatschappelijke participatie voor burgers met een minimuminkomen te verlagen door hen tegemoet te komen in de kosten van aanschaf van een ID-pas.
  • Deze tegemoetkoming op een zo eenvoudig en goedkoop mogelijke wijze uit te voeren.
  • De aanschafkosten van een ID-pas op te nemen in de Vergoedingenlijst 2005 van het Retributiefonds.
  • De volgende raadsvergadering te komen met een voorstel tot aanpassing van de 'Verordening Retributiefonds'. Inhoudende de maximale vergoeding uit het retributiefonds te verhogen tot € 100,- per persoon per jaar, terugwerkend vanaf 1 januari 2005.

En gaat over tot de orde van de dag.

Persbericht: ID-pas minima goedkoper
Persbericht: ID-pas in Retributiefonds

U bent hier