h

Referendumavond met Kartika Liotard groot succes

23 mei 2005

Referendumavond met Kartika Liotard groot succes

Afgelopen donderdagavond 19 mei heeft de SP afdeling Zutphen een referendumavond gehouden met als gastspreker Kartika Liotard. De belangstelling was groot, ruim 30 mensen waren aanwezig om de SP-Europarlementariër in duidelijke taal te horen vertellen waarom deze EU-grondwet toch zeer kritisch bekeken moet worden en het verdient om NEE tegen te zeggen. Dat er al kritisch naar wordt gekeken bleek ook wel. Er waren veel vragen uit het publiek, maar ook emotionele overwegingen kwamen ter sprake.

Foto Kartika LiotardOm te beginnen maakte Kartika duidelijk dat de SP het met veel artikelen uit deze grondwet wel eens is. Tenslotte hebben we nu al verdragen met elkaar gesloten die voor 80% de nieuwe grondwet uitmaken. Maar een van de bezwaren is nu juist die bundeling van deze bestaande verdragen. Een wijziging in losse verdragen aanbrengen is makkelijker te realiseren dan wanneer dat verdrag is opgenomen in een grondwet. Hier wijzigingen in aanbrengen wordt straks heel moeilijk.

Toch heeft de SP ruim een half jaar geleden het standpunt ingenomen om NEE te zeggen tegen de invoering van de EU grondwet, zoals die er nu ligt. Naast die oude verdragen zijn er namelijk nieuwe zaken opgenomen. Van een aantal mag je je afvragen of die wel in een grondwettelijk verdrag thuishoren. In veel opzichten lijkt deze opzet voor de EU-grondwet namelijk wel op een verkiezingsprogramma van een politieke partij. En bij een aantal andere zaken zet de SP grote vraagtekens. In het kamp van de voorstanders wordt geroepen dat het zo goed is voor de democratie. Maar is dat wel zo? Veel nationale medezeggenschap gaat over naar het Europese parlement. En dat Europese parlement is bij lange na nog geen volwaardig parlement: het kan geen ministers naar huis sturen, geen wetten initiëren, het heeft geen zeggenschap over de begroting, het kan zelfs niet zelf beslissen waar ze vergaderen!

Foto Referendumavond

Het argument van "burgerinitiatief" werd ook door Kartika ontkracht. Als je goed leest dan staat er in de grondwet dat hiermee geen wetten kunnen worden afgedwongen. De aangeboden handtekeningen hoeven alleen maar in overweging worden genomen.

Kartika houdt zich in het Europese Parlement bezig met landbouw. En juist het landbouw-hoofdstuk dat opgenomen is, bestaat uit, wat zij noemt, een "oertijd-verdrag". Afkomstig uit de jaren 50 toen productieverhoging nog heel belangrijk was. Dat is niet meer van deze tijd. En als je bedenkt dat landbouw 48% van de begroting opslokt, zou je toch verwachten dat hier heel wat zorgvuldiger naar was gekeken.

JA of NEE is eigenlijk een onmogelijke vraag aan de kiezers. Het is ondoorzichtig en best wel begrijpelijk dat hierbij allerlei gevoelens een rol spelen. Maar 1 juni wordt een historische dag: u mag zich uitspreken.

Mini-enquete Europese Grondwet
SP aanwezig op de markt in Zutphen en Warnsveld
Debatten Europese Grondwet in de regio
Agenda referendumcampagne
Euro-referendum: Weet waar je ja tegen zegt
Euro-referendum: Top-10 van bedenkingen
Veel gestelde vragen over de Europese Grondwet

U bent hier