h

Woensdag referendum: Tegenstemmen helpt. Thuisblijven niet.

29 mei 2005

Woensdag referendum: Tegenstemmen helpt. Thuisblijven niet.

Oss

Beste partijgenoot,

Woensdag gaan de stemlokalen open voor het eerste nationale Nederlandse referendum. Het onderwerp is van groot belang: de toekomst van Nederland in Europa.

Foto Jan MarijnissenDe Europese Grondwet waar premier Balkenende zijn handtekening onder heeft gezet, kiest voor een heel specifieke richting van Nederland in Europa.

Het is een keuze voor Europa als één grote aaneengesloten neoliberale vrije markt vol concurrentie, waarin geld verdienen centraal staat. Een Europa dat geleid wordt door liberaliseren, privatiseren en inkrimpen van de publieke sector.

Maar willen we niet veel liever een Europa waarin niet de centen maar de mensen voorop staan? Volgens mij wel. En dat geldt voor vrijwel de hele achterban van de SP, zoals eigen onderzoek en opiniepeilingen laten zien. Dat geldt ook voor een heleboel andere burgers in ons land. Het geldt voor al die mensen die vóór Europese samenwerking zijn maar niet willen dat grote landen en grote ondernemingen straks nog meer de dienst uitmaken in Europa (er zitten nu al duizenden lobbyisten van het bedrijfsleven in Brussel). De meeste mensen willen niet dat de afstand tussen het Brusselse bureaucratische bestuur en de Europese burgers nog veel groter wordt. Het is toch te gek dat Brussel wellicht de subsidiëring van ‘Artis’ gaat verbieden, woningcorporaties het leven moeilijk gaat maken en zich bemoeit met onze zorgverzekering?

Daarom is het tijd voor een pas op de plaats. Het ziet ernaar uit dat onze opvatting op dit punt strookt met die van een meerderheid van onze bevolking. Maar de regering zet zwaar geschut in om mensen bang te maken en ze te bedelven onder een schuldgevoel. Wie woensdag NEE zegt, wordt zowat verantwoordelijk gemaakt voor alles wat er tot nu toe fout gedaan is in dit land – onder aanvoering van dit kabinet! Je moet maar durven!

U en ik laten ons niet bang maken. Maar laten we ook anderen een handje helpen om de rug recht te houden onder alle publicitaire geweld van de regering (dat betaald wordt van uw en mijn belastingcenten, nog zo’n oneerlijkheid in deze campagne!). Nu NEE zeggen geeft ons de kans én de plicht om het nu net begonnen debat met de burgers over de toekomst van Nederland in Europa voort te zetten. Een JA nu sluit die discussie alweer meteen, omdat de uitkomst op voorhand in grondwettelijk beton gegoten wordt. Daarom is een NEE op 1 juni heel verstandig. Dan kunnen we daarna in Nederland samen kijken welke kant we in Europa en met Europa echt op willen. Hoe kan die Europese samenwerking echt socialer en bescheidener, slagvaardiger, doorzichtiger en vooral emocratischer?

Als SP hameren we er al jaren op dat Europese samenwerking moet berusten op vertrouwen van de burgers. En vertrouwen leg je niet op, maar bouw je op. Met discussie, met inspraak, met overleg. Op 1 juni kunnen we bereiken dat we die weg opgaan. De regering zal moeten luisteren als we in meerderheid NEE durven zeggen.

Ik hoop dat u er alles aan doet om de mensen in uw omgeving daarop te wijzen. En voor wie nog vragen heeft, biedt www.sp.nl heel veel accurate en waardevolle informatie. U kunt vrienden, bekenden en collega’s ook wijzen op de unieke service die we op dinsdag 31 mei bieden. Iedereen die nog vragen heeft (of voorstellen) kan dan de hele dag gratis bellen met ons reactie-team in de Tweede Kamer. Wijs mensen daar op – en bel zelf ook gerust als u nog iets wilt weten!
0800 0225005

Veel succes op weg naar een historische dag: 1 juni.
Tegenstemmen helpt. Thuisblijven niet.




Jan Marijnissen

Uitslag mini-enquete Europese Grondwet
Stemadvies Europese Grondwet
Agenda referendumcampagne
Euro-referendum: Weet waar je ja tegen zegt
Euro-referendum: Top-10 van bedenkingen
Veel gestelde vragen over de Europese Grondwet

U bent hier