h

Permanent wonen op De Bronsbergen?

6 juni 2005

Permanent wonen op De Bronsbergen?

Op recreatiepark De Bronsbergen staan mooie vrijstaande bungalows op royale kavels. Ze worden verkocht voor aangename prijzen. Geen wonder dan ook dat een groep eigenaren van deze bungalows graag ziet dat men hier permanent mag wonen. Nu is namelijk alleen recreatief gebruik toegestaan.

Deze discussie houdt de Zutphense gemeenteraad verdeeld nu de gemeente heeft besloten te controleren op permanente bewoning en hier handhavend tegen op te treden. De SP is voorstander van handhaving, de minst lelijke oplossing wat ons betreft.

In de discussie over de vakantiehuizen op De Bronsbergen passeren veel oplossingen de revue. Van een verbod tot volledige legalisering en alles wat er tussenin mogelijk is. Aan alle oplossingen kleven de nodige bezwaren; een fraaie oplossing bestaat dan ook niet.

De SP kiest ervoor om te blijven bij de oorspronkelijke voorwaarde dat de woningen alleen bestemd zijn voor recreatief gebruik. Met andere woorden: de SP wil niet dat deze afspraken worden veranderd en blijft dus voor een verbod op permanent wonen. De ingezette lijn van de gemeente Zutphen om deze regels te handhaven kan dan ook op steun van de SP rekenen.

Op dit moment weten met name de grote collegepartijen PvdA, VVD en CDA niet hoe ze moeten draaien om toch met heel veel woorden aan te geven dat ze voorstander zijn van gedogen. De VVD zegt letterlijk: “we moeten niet te zwaar inzetten op zwaar handhaven”, nee, dat klopt, dat zegt niemand. Het CDA zegt: “het moet geen puinhoop worden” (gedoeld wordt op de leegstand als er niet permanent gewoond mag worden)

De SP kiest voor handhaving om de volgende redenen:

  • De SP is nooit een voorstander geweest van een bungalowpark van deze omvang. Allereerst het beslag wat het legde op een groen gebied. Ook vond de SP het park te groot.
  • Het ministerie van VROM staat permanente bewoning toe als mensen op het verkeerde been zijn gezet. Dit is bij De Bronsbergen niet het geval. Kopers is vanaf het begin duidelijk gemaakt dat permanent wonen niet is toegestaan.
  • Het park voor een deel geschikt maken voor permanente bewoning leidt tot rechts-ongelijkheid. De ene bewoner mag wel in een huis wonen en een andere bewoner die later heeft gekocht mag daar niet wonen. Waar moet dan de grens worden gelegd? Bovendien moet dan nog steeds voor een deel van het park gecontroleerd worden of mensen er permanent wonen. De complexiteit van handhaving verschuift dus. Voor de SP een hele scheve, ongewenste situatie.
  • Een deel van De Bronsbergen mag bewoond worden als gekozen wordt voor persoons-gebonden gedoogbestemmingen. Een beloning van gedrag wat in strijd is met het bestemmingsplan. De gemeente wil tegelijk wel mensen bestraffen die een dakkapel plaatsen die in strijd is met de vergunning. Dit leidt tot willekeur en het is dus een slechte oplossing.
  • Zutphen maakt veel werk van stadsmarketing met de leus “Zoom in op Zutphen”. Te hopen is dat dit inderdaad meer toeristen zal opleveren. Als dit een succes wordt de komende jaren dan moeten toeristen wel terecht kunnen op De Bronsbergen en moeten zij niet geconfronteerd worden met een park dat voor de helft vast bewoond wordt.

Natuurlijk is de SP een groot voorstander van betaalbaar wonen. Wij zullen er alles aan doen om dat mogelijk te maken in de gemeente Zutphen, maar dan op een juiste manier.

Recreatiepark De Bronsbergen ligt in een groen buitengebied en is bedoeld voor recreatie. Wij hebben er echter geen enkel bezwaar tegen als in de gemeente Zutphen mooie woningen, op royale kavels voor betaalbare prijzen beschikbaar komen voor veel meer mensen. Deed ze dat maar!!

U bent hier