h

Financieel Debat: SP heeft kater na geheugenverlies meeste raadsleden

1 juli 2005

Financieel Debat: SP heeft kater na geheugenverlies meeste raadsleden

Het financiële debat is afgerond en de SP fractie zit met een kater. De goede ideeën van de SP zijn op het laatst toch gesneuveld. De 10% korting op de raadvergoeding was ineens ‘nooit besloten’. Verder werd door een mysterieuze wijziging in de lijst van beslissingen van vrijdag, ineens niet meer bezuinigd op dure externe inhuur maar arbeidsplaatsen bij de gemeente. De SP zag zich gedwongen tegen te stemmen.

De voorzichtig positieve berichten eerder blijken helaas toch te vroeg. Afgelopen maandag is het financiële debat teleurstellend beëindigd. Afgelopen vrijdag was de raad nog akkoord met het bezuinigen op de eigen raadsvergoeding, maar nu was dat volgens de voorzitter en een meerderheid van de raad nooit besloten. Er was sprake van een vergissing. Dit durfden enkele raadsleden zonder blikken of blozen te stellen, terwijl op vrijdag SP raadslid Johan Luijendijk nog duidelijk had voorgerekend wat dit zou opleveren. Een lieve som van zo'n € 40.000 Dat het iedereen duidelijk was bleek temeer na afloop van de vergadering op vrijdag bij het diner. Van alle kanten kregen we als SP gekscherende opmerkingen en vriendelijk gemopper over de korting op de raadsvergoeding. In ieder geval leden van PvdA, GroenLinks, het CDA en D'66 maakten duidelijk dat ze er niet blij mee waren dat dit was besloten.

Afgelopen maandag kwam dan het ware gezicht van de partijen naar voren. Ineens leden ze allemaal aan een acute storing van het korte termijn geheugen. Er was helemaal niet besloten om te korten op de raadsvergoeding. Het was een vergissing. De partijen hadden alleen bedoeld om in te stemmen met het voorstel van de PvdA om de helft van de vaste fractievergoeding in te leveren. Daaruit bleek maar weer dat de partijen, inclusief de ‘linkse’ partijen Groenlinks en de PvdA, als puntje bij paaltje komt alleen denken aan hun eigen portemonnee. Het snijden in het ambtenarenapparaat is geen probleem, maar snijden in het eigen vlees doet blijkbaar veel meer pijn. Dat het voor de raadsleden maar om 10% gaat en voor de ambtenaren die de dupe worden van de bezuinigingen om hun hele baan, doet blijkbaar niet ter zake.

De SP vindt het onaanvaardbaar dat op kostbare arbeidplaatsen bij de gemeente wordt bezuinigd. Daarom hebben we vrijdag betoogd dat er juist geïnvesteerd moet worden in de eigen ambtenaren. In plaats daarvan moet er volgens ons maar bezuinigd worden op inhuren van externe adviesbureas. Dit leek ook de steun van de hele raad te krijgen en ook de Stentor opende de volgende dag met deze conclusie, bezuinigen op externe adviesbureas. Echter de lijst met beslissingen waar vrijdag nog netjes ons standpunt verwoord was, is op mysterieuze wijze in het weekend veranderd. In plaats van bezuinigen op externen stond er in één keer bezuinigen op de interne organisatie. Dit staat haaks op de beslissing van vrijdag en is voor de SP onacceptabel. De rest van de raad slikte het echter zonder meer.

Deze keuzes van de raad vindt de SP verwerpelijk. In plaats van bezuinigen op dure bureaus bezuinigen ze liever op de eigen ambtenaren. Zeker in tijden van grote werkloosheid een onbegrijpelijke keuze. Als ze zelf wat kunnen bijdragen door een kleine korting op hun vergoeding te accepteren geven ze niet thuis. Maar wel na afloop van een dag onnodig lang vergaderen met z'n allen uit eten op kosten van de gemeente in het dure Eden Hotel. Ach ja, gooien we er toch een extra ambtenaar uit.

Financieel Debat: Betoog van onze fractievoorzitter Thomas Rijs
Financieel Debat: De vier ingediende moties door de SP
Financieel Debat: eind goed, al goed?

U bent hier