h

Geen fraaie finish raad

2 juli 2005

Geen fraaie finish raad

De laatste vergadering van de raad voor de zomervakantie was geen fraaie. Verre van dat. Er lagen verschillende moties over onderwerpen die erg leven binnen Zutphen. Oud papier, loketten in Warnsveld en de bereikbaarheid van het Volkshuis voor de gehandicaptensoos. Er was voldoende steun voor de verschillende moties, maar de collegepartijen hielden de gelederen gesloten en steunden er geen één. Het werd één grote procedurevlucht: de wethouder nog de gelegenheid geven, in de volgende commissie bespreken en de motie legt teveel vast.

Het oud papier wordt binnenkort ingezameld met wagens van BerkelMilieu. Vrijwilligers van verenigingen mogen de mini-containers naar de wagen rijden. Verenigingen ontvangen in ruil daarvoor een deel van de opbrengst. De meeste verenigingen kunnen alleen op zaterdag voldoende vrijwilligers vinden. Maar BerkelMilieu heeft dan onvoldoende capaciteit en heeft de meeste verenigingen gedwongen doordeweeks het oud papier op te halen. Enkele verenigingen hebben weerstand geboden tegen deze druk en overleggen nog met wethouder van Oosten. De wethouder had overigens in maart al toegezegd de kwestie van het oud papier tijdig met de raad te bespreken. Nu is dat pas gebeurd in juni, terwijl 1 juli de nieuwe inzamelmethode start. Veel te laat dus; 1 voor 12 werd door de VVD opgemerkt. De wethouder zei dat dit nodig was voor de onderhandelingen. Ongeoorloofde druk op verenigingen vindt de SP. De ChristenUnie had een motie voorbereid waar de verenigingen de keus houden om het papier zelf op te halen zoals zij dat willen. Steun genoeg, maar de VVD stemde toch tegen.

Dan het punt van het gehandicaptenvervoer naar de danssoos. Auto's kunnen op de vernieuwde Houtmarkt niet meer voor het volkshuis parkeren. Dit levert nu problemen op voor de danssoos voor verstandelijk gehandicapten. Een verzoek van de Stadspartij, vastgelegd in een motie, om dit snel te regelen kreeg ook onvoldoende steun. Nu was het de PvdA die feitelijke steun onthield. In de commissievergadering had ook de PvdA aangedrongen op een snelle en soepele oplossing. In de raadsvergadering heette het dat de wethouder niet voor de voeten gelopen moest worden. De SP vindt dat er gewoon een snelle oplossing moet komen. Waarom zo moeilijk doen; gun gehandicapten hun uitje en regel een sleutel van een paaltje; kunnen ze voor de deur in- en uitstappen.

Tenslotte het voorstel van de ChristenUnie om zoveel mogelijke publieke balies in Warnsveld te behouden. Massaal toegezegd tijdens de verkiezingen. De CU dacht door bundeling van functies zoveel mogelijk voorzieningen overeind te kunnen houden voor Warnsveld. Prima gedachte waar de SP van harte mee instemt, want de SP heeft beloofd dat de publieke balies in Warnsveld openblijven. In tegenstelling tot de meeste partijen wil de SP die belofte gewoon nakomen. Dit keer was het trouwens geen collegepartij, maar de Stadspartij die om onduidelijke redenen de motie niet steunde. De Stadspartij had met de voormalig trekker van “Warnsveld Zelfstandig”, Frans Spuibroek toch 1 op de 5 stemmen in Warnsveld getrokken.

Dus drie goede moties die konden rekenen op brede steun werden toch niet aangenomen. Moeilijk te begrijpen. Zijn we als nieuwe SP-fractie dan nog niet genoeg gepokt en gemazeld? Nee, eigenlijk willen we dit nooit gaan begrijpen. Dit is terecht de politiek waar mensen een hekel aan hebben. Wij gaan deze zomer goed nadenken over de strategie die we gaan volgen.

Financieel Debat: Betoog van onze fractievoorzitter Thomas Rijs
Financieel Debat: De vier ingediende moties door de SP
Financieel Debat: eind goed, al goed?
Financieel Debat: SP heeft kater na geheugenverlies meeste raadsleden

U bent hier