h

Vragen SP over DIFTAR

7 september 2005

Vragen SP over DIFTAR

Diftar wordt per 1 januari 2006 ingevoerd in de gemeente Zutphen. Alle voorbereidingen hiervoor zijn in volle gang en iedereen heeft nieuwe containers gekregen. Nog steeds is de SP geen voorstander van Diftar.

Belangrijkste bezwaren voor de SP zijn de volgende:

  • Enorme investeringen waarvan de exacte hoogte onbekend is,
  • Hoge administratiekosten voor de gespecificeerde facturering per huishouden,
  • De toename van zwerfvuil en afvaltoerisme,
  • Producenten hebben de meeste invloed op afval, daar moeten alle inspanningen op gericht zijn om afvalstromen te verminderen.

Bovendien zijn de afvaltarieven in 2005 al fors verhoogd. De verwachting dat 1 op de 3 huishoudens door Diftar nog duurder uit is in 2006 kan niet op de steun van de SP rekenen. Voor de SP geldt bij invoering van Diftar de simpele logica: ieder huishouden dat in 2006 minder containers aanbiedt dan in 2005 betaalt ook minder afvalstoffenheffing. Met de huidige voorgestelde tarieven gaat naar verwachting 1 op de 3 huishoudens meer betalen terwijl ze toch minder containers zullen aanbieden. De SP vindt dat goed gedrag beloond mag worden, ook al gaat het maar om één of twee containers minder.

Daarom wil de SP van het college graag schriftelijk antwoord op de volgende vragen:

  1. Hoe hoog zijn de totale investeringen die de gemeente Zutphen maakt voor de invoering van Diftar?
  2. Hoe hoog zijn de totale investeringen die BerkelMilieu maakt voor de invoering van Diftar?

    En we willen geen flauwe reactie dat het hier gaat om de interne bedrijfsvoering van BerkelMilieu. Alle investeringen zijn namelijk direct 1 op 1 het gevolg van het besluit van Zutphen om Diftar in te voeren. Alles wordt immers ook in de tarieven doorberekend. Bovendien is Zutphen èn aandeelhouder èn opdrachtgever van BerkelMilieu.

  3. Wat zijn de tarieven (vast en variabel) voor de afvalstoffenheffing als het uitgangspunt is dat de kosten voor de burger gelijk blijven in 2006 als hij 26 grjize en 26 groene containers aanbiedt, kortom als iedere container minder in 2006 ook direct een kostenbesparing oplevert?
  4. Uitgangspunt voor de SP is dat Diftar alleen breed draagvlak krijgt als mensen direct beloond worden voor het gewenste gedrag: minder containers aan de weg zetten. Het zal verkeerd vallen als mensen minder containers aanbieden in 2006 èn tóch meer moeten gaan betalen.

  5. Met welk bedrag moet het vaste deel van de afvalstoffenheffing verhoogd worden als ieder huishouden 1x per jaar gratis grof vuil tot 300 kg mag brengen naar het afvalbrengpunt? Apeldoorn kent deze mogelijkheid ook!
  6. Het is goed dat twee maal per jaar snoeiafval gratis opgehaald wordt. Voor grof vuil moet ook een gratis variant komen, is de mening van de SP. Zelf brengen mag hier best beloond worden doordat dit 1x per jaar gratis kan. Overigens gaan we ervan uit dat bij de berekening gerekend wordt met het aantal huishoudens dat nu daadwerkelijk grof vuil brengt per jaar en niet met alle huishoudens in Zutphen.

  7. De SP stelt voor óók minima actief te stimuleren bewust met afval om te gaan. Een huishouden kan punten verdienen door minder containers aan te bieden. Met de punten kan dan gespaard worden voor een compostvat of een cursus bij de Kaardebol. Volgens ons is dit relatief eenvoudig in te voeren. Is het college bereid deze variant over te nemen?
  8. Het college heeft een voorstel gedaan voor het nieuwe kwijtscheldingsbeleid. Tot 22 grijze en 8 groene containers wordt de afvalstoffenheffing kwijtgescholden. Voor iedere container meer moet betaald gaan worden. De SP kan leven met dit voorstel; toch kleven er twee belangrijke nadelen aan: ten eerste worden mogelijk rekeningen verstuurd voor kleine bedragen; voor de gemeente betekenen deze bedragen geen werkelijke inkomsten terwijl het voor minima wel weer extra kosten zijn. Ten tweede is er geen prikkel om minder containers aan te bieden dan 22 grijze en 8 groene containers. Daarom het voorstel van de SP om punten toe te kennen voor iedere container minder.

  9. Huishoudens in hoogbouw kunnen GFT-afval niet in een aparte groene container gooien. Wat is de toegevoegde waarde voor het milieu hiervan?
  10. Dit heeft niets te maken met het stimuleren van afvalscheiding, integendeel zelfs.

  11. BerkelMilieu geeft allerlei tips over het samenpersen van afval. Wat heeft dit met het milieu te maken?
  12. Hier lijkt het er eerder op dat de efficiencyverbetering van BerkelMilieu voorop staat.

Diftar in de vertraging
Onze SPeerpunten
Programma: Een milieuvriendelijke gemeente
Motie Diftar

U bent hier