h

Wethouder in het nauw door danssoos voor gehandicapten

9 september 2005

Wethouder in het nauw door danssoos voor gehandicapten

Persbericht: Zutphense Koerier 7 sept 2005

ZUTPHEN - Een stevig robbertje discussiëren dat eigenlijk in commissieverband thuishoort. Dat beleefde de Zutphense raad tijdens haar vergadering van afgelopen maandag. Het ging over de onbereikbaarheid van het Volkshuis voor verstandelijk gehandicapten die daar willen dansen. Portefeuillehouder Marieke Schriks had het er maar moeilijk mee.

Stadspartij en SP lieten eensgezind blijken dat hun geduld op is. In een motie brachten zij in herinnering dat al jaren in het Volkshuis maandelijks een danssoos wordt gehouden voor mensen met een verstandelijke handicap, maar dat er sinds de renovatie en verkeersafsluiting van de Houtmarkt grote problemen zijn met het parkeren rond de locatie. Problemen die ook zaterdag jongstleden, toen de eerste soos van het seizoen plaatsvond, weer aan de orde bleken. Toch waren die al in mei aangekaart door de VOGG, die de dansavonden organiseert. Zowel tijdens de raadsvergadering van juni als in een commissiebijeenkomst op 24 augustus zegde het college een reactie op de problematiek toe. Helaas, zelfs een poging van de voorzitter van de VOGG om in gesprek te komen met het college werd afgehouden, zo had Hans la Rose van de Stadspartij uit de tweede hand vernomen. Kort en goed: De beide SP-en verzochten in hun motie b&w om de bezoekers van de danssoos op korte termijn een ontheffing te verlenen, waardoor het hen en hun begeleiders mogelijk wordt gemaakt het Volkshuis zonder problemen te bereiken en te verlaten en dat zij niet een heel stuk hoeven te lopen. Temeer daar de handicap ook vaak mobiliteitsproblemen met zich meebrengt.

In haar antwoord gaf verantwoordelijk wethouder Marieke Schriks aan dat de gemeente moet uitkijken met het scheppen van precedenten. Ook gaf zij blijk van een aantal zaken niet op de hoogte te zijn. Zo wist ze niet dat de VOGG om een gesprek had verzocht en bleek zij onbekend met de aard van de handicap van de doelgroep. Dit laatste schoot de anders zo bedaarde La Rose pontificaal in het verkeerde keelgat. „ Ik zit nu een halfjaar in de raad, maar dit is toch echt een dieptepunt", sprak hij geëmotioneerd. „Het kan toch niet zo zijn dat de wethouder niet weet om wat voor mensen het eigenlijk gaat? U moet daar eens heel goed naar kijken!" Nadat Johan Luijendijk van de Socialistische Partij nog een duit in het zakje deed door te stellen dat b&w altijd de bevoegdheid heeft om voor bepaalde groepen een uitzondering te maken, vond Schriks het de hoogste tijd voor een schorsing.

In tweede termijn bood de wethouder haar excuses aan dat de trage gang van zaken rond de danssoos zo gelopen was. Ze zegde toe nu zo snel mogelijk in gesprek te treden met de VOGG en dat zij binnen drie weken daarvan in commissieverband verslag zou doen. Schriks garandeerde daarbij dat er dan een oplossing is, waarbij het alsnog verlenen van een ontheffing niet op voorhand wordt uitgesloten. Voor Stadspartij en SP, evenmin de beroerdste, was haar reactie aanleiding hun motie tot nader orde aan te houden. Wordt derhalve vervolgd.

Geen fraaie finish raad

U bent hier