h

PVDA en CDA geven niet thuis voor minima

1 oktober 2005

PVDA en CDA geven niet thuis voor minima

In de raadsvergadering van 26 september heeft de SP een motie ingediend om te komen tot een collectieve ziektekostenverzekering voor minima. Zeker gezien het onzekere nieuwe zorgstelsel is dit een kans om te komen tot een goedkopere verzekering voor de betreffende groep en om een toename van het aantal onverzekerden te voorkomen. Hoewel de PvdA en het CDA hier wel wat voor voelden stemden ze toch tegen de motie van de SP. Onbegrijpelijk!

De SP heeft al meerdere malen geprobeerd om in de gemeente Zutphen een collectieve ziektekostenverzekering voor minima af te sluiten. Voor een kwetsbare groep mensen wordt op deze manier toch een goede verzekering afgesloten tegen een lagere premie. Zeker met het oog op de hoge premies van de nieuwe ziektekostenverzekering en de onzekerheid over de zorgtoeslag was het nu een passend moment om weer dit voorstel te doen. Overigens zijn er al veel meer gemeenten in Nederland waar een dergelijke collectieve ziektekostenverzekering is afgesloten.

In een eerdere vergadering had wethouder Luesink aangegeven dat het college al een onderzoek is gestart naar een collectieve ziektekostenverzekering. In november verwacht hij daar meer over te kunnen melden. Daarom had de SP in haar motie aan de ene kant waardering uitgesproken voor het onderzoek dat het college is gestart en aan de andere kant aangedrongen op een uitspraak van de raad dat deze verzekering per 1 januari 2006 gewenst is. De wethouder gaf aan wel wat te voelen voor deze uitspraak van de raad, maar hij had moeite met de datum van 1 januari omdat niet zeker is of dat haalbaar is. De heer Rietman van de SP paste de motie aan: in plaats van 1 januari werd gekozen voor “zo snel als mogelijk”. De wethouder vond dit een goede motie en riep de raad met zoveel woorden op deze aan te nemen.

De ontgoocheling was groot toen met name de PvdA en het CDA het volledig lieten afweten. Het CDA had achter het spreekgestoelte gezegd vóór de motie te zijn en stemde uiteindelijk toch tegen, zonder toelichting. De PvdA heeft geen enkel argument aangevoerd en zei dat nu niet het goede moment is en stemde tegen. Terwijl Wouter Bos in de 2e kamer heeft gewezen op de gevaren en risico’s van de nieuwe zorgverzekering. De wethouder van sociale zaken moedigde de motie zelfs aan. Onbegrijpelijk dat de PvdA niet kiest voor inhoudelijke politiek maar in Zutphen nog steeds ‘de arrogantie van de macht’ is. De PvdA stemde alleen tegen omdat ze de SP geen succes gunnen. Wij kunnen geen enkele andere reden verzinnen. Erg verdrietig dat de lokale PvdA nog zo gehecht is aan de oude politiek.

U bent hier