h

SP neemt fijn stof problematiek serieus

9 oktober 2005

SP neemt fijn stof problematiek serieus

In de raadvergadering van 5 september j.l. hebben de Stadspartij en de SP een motie over “schone lucht” ingediend. In het kort komt de motie er op neer dat de gemeente maatregelen gaat nemen om de eigen uitstoot van ‘fijn stof’ drastisch te verminderen.

Fijn stof is grotendeels van natuurlijke oorsprong maar ook de industrie en het verkeer leveren een grote bijdrage. Vooral de uitstoot door dieselmotoren zonder roetfilter is erg hoog. Volgens Europese regelgeving moeten overheden maatregelen treffen om de uitstoot van ‘fijn stof’ zoveel mogelijk te beperken.

‘Fijn stof’ is schadelijk voor de gezondheid en daarom is de SP van mening dat ook de gemeente een actief beleid moet voeren om de uitstoot daarvan te verminderen. Op dit moment is de gemeente bezig met het in kaart brengen van de fijn stof waarden in Zutphen. De SP is hier heel blij mee, maar het alleen in kaart brengen gaat ons niet ver genoeg.

De SP vindt dat de gemeente het goede voorbeeld moet geven en er voort zorgt dat de uitstoot van ‘fijn stof‘ door eigen materieel wordt teruggedrongen. Daarom hebben wij de motie van de Stadspartij mede ondertekend.

De collegepartijen PvdA, VVD en Groenlinks reageerden afwijzend op de motie. Bij monde van woordvoerder G. Buitink ging Groen Links in de verdediging en beweerde dat er de laatste jaren al zoveel door de gemeente is gedaan. Waarom dat een reden zou zijn om niet nog meer maatregelen te nemen die het milieu verbeteren bleef onduidelijk. VVD-er W. van Stockum bediende zich van een knap staaltje theatrale retoriek. Hiermee trachtte hij de motie, zonder inhoudelijke argumentatie, in het belachelijke te trekken.

De wethouder milieu A. van Oosten benadrukte wat er allemaal al gebeurde op het terrein van fijn stof. In tegenstelling tot de collegepartijen neemt hij het milieu wel serieus en onderschreef de inhoud van de motie en gaf te kennen deze uit te voeren. Hierop besloten de Stadspartij en de SP de motie in te trekken.

De SP is uiteraard tevreden over de toezegging. In de toekomst zal dus het eigen materieel van de gemeente milieuvriendelijker gaan worden dankzij de SP en de Stadspartij en daarmee dus de gezondheid van de eigen inwoners bevorderen. Ook de Christen Unie deelt deze mening, de overige partijen wekken sterk de indruk niet erg begaan te zijn met het leefmilieu in hun eigen leefomgeving.

Thomas Rijs
Fractievoorzitter SP Zutphen

U bent hier