h

SP suggestie schuldhulpverlening overgenomen

1 oktober 2005

SP suggestie schuldhulpverlening overgenomen

Op de raadsvergadering van 26 september deed het SP-raadslid Jan Rietman de wethouder van Sociale Zaken een waardevolle suggestie die hij dan ook overnam om verder uit te zoeken. Het idee van de SP is om de wachtlijst bij schuldhulpverlening (SHV) in te korten door mensen aan te nemen die nu nog in de bijstand zitten.

In 2005 is de wachtlijst bij SHV toegenomen van 5 naar meer dan 7 maanden. Natuurlijk het gevolg van de slechte economische situatie, het kabinetsbeleid, maar vooral van de ongebreidelde mogelijkheden om op krediet te kopen. Veel mensen bouwen schulden op die ze nooit meer kunnen aflossen. De SP is al langer een groot voorstander van het inperken van het kopen op de pof en de reclame voor allerlei leningen.

In de raadsvergadering van 26 september werd het sociaal beleidsplan besproken. De sociale dienst streeft ernaar de wachtlijst voor SHV terug te brengen. Tegelijk gaf de wethouder sociale zaken, dhr. Luesink aan geen mankracht te hebben om dit te verwezenlijken. Immers, de gemeenteraad heeft het college opgedragen fors te besparen op de ambtelijke inzet. Iets waar de SP geen voorstander van is geweest. De SP vindt dat de gemeente zelf voldoende ambtenaren moet hebben om haar werk goed te kunnen doen. De SP wil vooral dat er bezuinigt wordt op dure bureaus en inhuur.

Om toch aan de slag te kunnen gaan met het terugdringen van de wachtlijsten voor SHV deed Jan Rietman de wethouder de suggestie om mensen uit de bijstand een baan aan te bieden in de SHV. Reïntegratiebudgetten kunnen hiervoor ook gebruikt worden. Een idee dat helemaal past in de lijn van de SP om creatieve wegen te zoeken voor meer werkgelegenheid in de gemeente Zutphen. Wethouder Luesink gaf direct aan dat dit een goede suggestie was die hij ging uitwerken. Natuurlijk hopen we als SP dat dit een succes wordt, het mes snijdt aan twee kanten. En de wachtlijst voor SHV wordt teruggedrongen en een aantal mensen uit de bijstand hebben weer een volwaardige baan.

U bent hier