h

Verslag van de openbare informatieavond in Rheden over het nieuwe zorgstelsel

18 november 2005

Verslag van de openbare informatieavond in Rheden over het nieuwe zorgstelsel

Afgelopen woensdag 16 november was er door de SP-afdeling Rheden, in het kader van de landelijke ACTIE NOODREM, een voorlichtingsavond over het nieuwe zorgstelsel georganiseerd met als gastspreker Agnes Kant. Ook een huisarts en een zorgverlener waren aanwezig om vanuit hun visie en ervaring te vertellen waar ze in de praktijk tegenaan lopen nu alles gaat veranderen. SP-afdeling Zutphen was erbij en maakte onderstaand verslag.

Na het openingswoord van de voorzitter Rikus Brader, en de mededeling dat geen van de lokale zorgverzekeraars de uitnodiging om aan de avond deel te nemen had aangenomen, werd het woord gegeven aan Agnes. In niet mis te verstane bewoordingen heeft zij uitleg gegeven wat de SP standpunten zijn met betrekking tot dit nieuwe zorgstelsel.

Foto informatieavond ACTIE NOODREM

“Dit nieuwe zorgstelsel is NIET SOLIDAIR, ONNODIG INGEWIKKELD en BUREAUCRATISCH.” Waarmee de speerpunten zijn aangegeven. Het is niet eerlijk dat iedereen hetzelfde bedrag gaat betalen voor een polis. Wanneer je inkomen niet voldoende is kun je een zorgtoeslag aanvragen maar wanneer je wel een goed salaris hebt is de premie niet veel en ben je goedkoop uit. Hoezo solidair? De no-claim blijft voorlopig bestaan. Dus ziek gaat betalen voor gezond in de vorm van deze verkapte premieverhoging. Hoezo solidair? Het basis verzekeringspakket wordt uitgekleed. Tandarts: eruit. Fysiotherapie: eruit. Zittend ziekenvervoer: eruit. Groot aantal zelfzorg geneesmiddelen: eruit.

Wat nu als je de aanvullende verzekering waarin bovenstaande zaken wel worden opgenomen niet kan betalen? Of net zo erg, wat als de zorgverzekeraar je niet wil accepteren? (uitgezonderd het eerste jaar bij aanbod van je huidige verzekeraar) Wat nu als je deze zorg hard nodig hebt en blijkt dat gezonde mensen deze aanvullende verzekering in de volgende jaren goedkoper aangeboden krijgt? Want dat zou zomaar kunnen gebeuren. Hoezo solidair? Je schrikt als je ziet hoe het geld in de zorg wordt gebruikt. Het niveau van zorg voor bijvoorbeeld bejaarden en gehandicapten holt achteruit. Hoezo solidair?

Het tweede speerpunt is de zorg om het onnodig ingewikkeld maken van de invoering van dit zorgstelsel. Maar liefst 6 miljoen (!!) mensen hebben een formulier ontvangen voor het aanvragen van de zorgtoeslag. Waarom niet gewoon een lagere premie? En je bent er niet hiermee. Iedere keer als je situatie verandert moet er opnieuw worden aangevraagd. Dit is zonde van het geld! Dat kan veel beter worden gebruikt. De kritisch positieve kant is dat het wel een groot aantal mensen aan het werk helpt. Maar niet in de zorg en daar gaat het wel om.

Nog maar (..) 85% van de mensen heeft het zorgtoeslagformulier ingestuurd en zal in december de eerste uitkering kunnen verwachten. Hoe gaat het met de resterende 15%? Dat zijn toch 700.000 mensen. Volgens de verantwoordelijke minister (laten we hem HOHOHOogervorst noemen) is dit onvermijdelijk in zo’n ‘militaire’ operatie en ziet de SP, in de persoon van Agnes, dit te negatief en dient ze eens naar de positieve kant te kijken, die 85%. Kunt u HOHOHOogervorst nog volgen? Dus 700.000 mensen doen er niet toe? En dat 10% van de mensen geen aanvullende verzekering kunnen betalen vind HOHOHOogervorst ook geen probleem. Kortom over HOE het allemaal uitpakt is niet voldoende of helemaal niet nagedacht. Zal HOHOHOogervorst wel allemaal te ingewikkeld zijn.

Tenslotte is de overbodig bureaucratie een punt van kritiek. De zorg gaat anders georganiseerd worden en wel volgens het zogenaamde ‘markt’ mechanisme. Heel veel betrokkenen bij de zorg besteden heel veel tijd aan het onderhandelen door de nieuwe opzet van de zorg. Liever hebben we deze betrokkenen ‘aan het bed’. Daar zijn ze nodig! En ‘ons’ geld gaat voor een groot deel op aan bijvoorbeeld nieuwe aangetrokken financiële managers in de ziekenhuizen, terwijl de patiënt echt niet met zo iemand geholpen is! Bovendien ziet u iedere keer als u een reclamespotje voor het nieuwe zorgstelsel hoort of ziet uw geld voorbij komen in de meest flitsende wervingen. Ze hebben allemaal ongeveer dezelfde premie en beconcurreren elkaar dood. Ja, dat is nu eenmaal de markt.

Als laatste was er een gesprek met Agnes, de huisarts en de zorgverlener, waarin duidelijk werd wat het zorgstelsel voor uitwerking heeft of kan hebben voor jou en mij. Ook werden er veel vragen gesteld aan de aanwezige panelleden. Het werd wel duidelijk dat op lang niet alle vragen antwoord gegeven kon worden, omdat gewoonweg nog niet duidelijk is hoe een aantal zaken uitgewerkt gaan worden.

Genoeg redenen om te zeggen dat we het er NIET mee eens zijn: STOP DIT NIEUWE ZORGSTELSEL! Mocht u nog niet aan de noodrem hebben getrokken, doe dat dan alsnog. Dit kan via internet of de “ACTIE NOODREM” kaart. Zaterdag 19 november staat onze afdeling op de markt in Zutphen en daar kunt u een kaart ondertekenen. Of neem contact op met een van de bestuursleden, zij helpen u graag. Er worden nog meer informatieavonden in het land georganiseerd, zie voor een overzicht de landelijke SP website.

Actie Noodrem
Actie Noodrem Weblog
Actie Noodrem komt naar je toe!

U bent hier