h

Raadslid Johan Luijendijk zegt SP lidmaatschap op

24 juli 2007

Raadslid Johan Luijendijk zegt SP lidmaatschap op

Geacht partijbestuur,

De menselijke maat, mensen boven regels en solidariteit. Belangrijke waarden waar de SP voor staat, één van de redenen waarom ik lid ben geworden in 2002. Vanaf januari 2005 ben ik met veel plezier raadslid voor de SP in Zutphen. Als fractie hebben we ook de nodige politieke successen behaald. Toch is het misgegaan.

Door de uitkomst van de WAO-herkeuring in 2005 en door de afdrachtregeling binnen de SP heb ik vanaf juni 2007 een inkomensprobleem. Mijn gezondheidssituatie is feitelijk een half vol glas. Migraine en vermoeidheid maken dat het glas half leeg is; door de WAO-herkeuring staat hier geen WAO meer tegenover. Overigens heb ik destijds bezwaar aangetekend tegen de uitkomst van de WAO-herkeuring. Belangrijkste argument van de bezwaarverzekeringsarts voor volledige goedkeuring was mijn werk als raadslid.

Het glas dat half vol is heb ik de afgelopen jaren vooral besteed aan het raadswerk en de oprichting van Kamion, een vereniging van startende ondernemers, waarvan een belangrijk deel ondernemend de uitkering uitgaat. Door de afdrachtregeling binnen de SP staat er alleen een onkostenvergoeding tegenover de raadswerkzaamheden. Mijn eigen onderneming op het gebied van boekhouding en belastingen bevindt zich in de aanloopfase en is nog onvoldoende om in eigen levensonderhoud te voorzien.

Al in april 2005 heb ik deze (te verwachten) situatie voorgelegd aan het dagelijks bestuur van de SP. De vraag was heel eenvoudig: kan er een tijdelijke onderbreking van de afdracht plaatsvinden of is er een andere oplossing mogelijk. De vraag is door voorzitters van de afdeling Zutphen herhaald en ik heb de vraag ook aan SP-Tweedekamerleden voorgelegd. Het antwoord is al die tijd NEE geweest.

Ook de bestuurs- en fractieleden van de SP Zutphen hebben de afgelopen maanden alles in het werk gesteld om tot een oplossing te komen. Ik ben blij met deze inzet en steun van de actieve SP-ers in Zutphen. Verschillende voorstellen zijn door deze leden aan u voorgelegd. Van een lening voor de afdeling Zutphen tot het verrichten van betaalde werkzaamheden. U heeft niet één voorstel welwillend benaderd. Niet één keer heeft het partijbestuur een eigen oplossing voorgesteld. De kille benadering blijkt het beste uit de volgende woorden: “het is je persoonlijk probleem”, “de heilige afdrachtregeling”, “we gaan geen kabinetsbeleid repareren” tot “dan ga je toch minder werken voor de raad”.

Na mijn tijdelijke afdrachtstaking van januari tot mei 2007 heeft u alleen gedreigd met royement. Voor de vergadering van het partijbestuur van 2 juni heb ik de afdracht alsnog overgemaakt. De afdeling Zutphen heeft toen een brief gestuurd om nogmaals aandacht te vragen voor de vervelende situatie voor mij, maar ook voor de afdeling. Het enige resultaat is geweest dat er een advocaat heeft beoordeeld of er nog een beroep mogelijk was tegen de uitkomst van de WAO-herkeuring. Dit bleek niet het geval.

Op 26 juni zijn Vincent Mulder en Betty van Lieshout naar Zutphen gekomen. In Zutphen verwachtte iedereen dat er gezamenlijk gezocht zou worden naar een oplossing. Vincent en Betty daarentegen waren verbaasd dat de afdeling nog steeds naar een (tijdelijke) oplossing zocht. Zij kwamen scholing aanbieden en de afdeling bewegen tot grotere activiteit, waaronder frequenter bezoek aan landelijke bijeenkomsten. Geen enkele oplossing is ooit aangedragen vanuit het landelijke bestuur, noch is er gezamenlijk gezocht. Na deze bijeenkomst heeft de kandidaat-voorzitter zich teruggetrokken en hebben vier bestuursleden van de SP Zutphen hun functie neergelegd. Drie van hen hadden al negatieve ervaringen in de omgang met het partijbestuur. Voor hen was deze affaire de spreekwoordelijke druppel.

Na deze kaalslag onder het gemotiveerde kader van de SP Zutphen heeft geen enkel landelijk of regionaal bestuurslid nog contact opgenomen met de afdeling. Daarom is de eindconclusie voor mij glashelder. Deze desinteresse maakt de totale ONWIL zichtbaar om met de afdeling Zutphen actief mee te denken. Alle inzet in tijd, geld en energie voor de SP is volstrekt éénrichtingsverkeer. Er is geen enkele steun gekomen vanuit de landelijke SP voor mijn persoonlijke situatie, noch voor de afdeling Zutphen. Een bittere teleurstelling om dit te moeten constateren.

Solidariteit, mensen boven regels of de menselijke maat? Ik heb deze belangrijke waarden binnen de SP node gemist. Van zo’n partij wens ik dan ook geen lid meer te zijn. Nummer 613363 mag u schrappen in uw administratie.

De raadszetel die ik inneem is een zetel van de SP. Zoals afgesproken en ondertekend laat ik het oordeel aan de Zutphense leden over wat hiermee dient te gebeuren.

Johan Luijendijk
Badhuisweg 7
7201 GM ZUTPHEN
0575-549907
j.luijendijk@raad.zutphen.nl

Afschrift aan:
Bestuur, fractie en leden SP Zutphen
Zutphens Dagblad
Zutphense Koerier
Berkelstroom
Collegeleden, raadsleden en vervangers gemeente Zutphen

U bent hier