h

SP bijdrage voorjaarsnota 2008

28 juni 2008

SP bijdrage voorjaarsnota 2008

Voorzitter,

Alvorens ik met de SP bijdrage begin wil ik toch even het volgende aan u kwijt: Voor de SP raadsleden is het de eerste keer dat ze de behandeling meemaken van de VJN. Een nota die van groot belang is voor de politieke keuzes en het daaruit voortvloeiende beleid voor het komende jaar en daarop volgende jaren. Als raadsleden hebben we een periode achter de rug, waarin “inwerken “centraal stond. Het inwerken is een hele klus. De steun van het ambtelijk apparaat, college en collega raadsleden ervaren wij als prettig. Dank daarvoor.

Voorzitter, dan ga ik nu over tot de VJN, een nota waarin de trend van de laatste jaren, bezuinigen nadrukkelijk aanwezig is. In het najaar 2008 gaat de raad het armoedebeleid bespreken. De invoering van de WMO verloopt niet geheel vlekkeloos. Met name vanuit de thuiszorg bereiken ons klachten die ons niet in een juichstemming brengen. Bezuinigingen op de sociale zekerheid zijn voor de SP onacceptabel. Daar waar nodig, zal de Zutphense politiek daar gelden voor vrij moeten maken. Bezuinigingen vloeien voort uit het landelijk beleid, maar als gemeenteraad van Zutphen kunnen we keuzes maken waardoor de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen.

De werkgelegenheid neemt toe, maar toch blijft een groot aantal mensen uit de boot vallen. Alle re-integratiebureaus ten spijt, het resultaat is zeer teleurstellend. Dat is de SP en ook het college niet ontgaan. Door de ontwikkeling van ‘het Plein’ wordt geprobeerd het tij te keren. Wij zijn een voorstander van de geïntegreerde aanpak die ‘het Plein’ voor ogen staat en wij hebben daar hoge verwachtingen van.

Kunst en cultuur zijn een meerwaarde voor de inwoners van Zutphen en het toerisme, maar moet voor iedereen bereikbaar zijn. Bezuinigingen op dit gebied vinden wij niet erg inspirerend. Om kunst en cultuur te stimuleren en nog beter toegankelijk te maken stellen wij voor een cultureel paspoort invoeren, wat op veel andere plaatsen een succes is. Binnenkort zullen wij daarover met een motie komen.

Toerisme is goed voor de werkgelegenheid en voor ondernemend Zutphen. De vele activiteiten op dit gebied kosten geld. Niet iedere ondernemer is bereid om daar aan mee te betalen. Een reclamebelasting zoals het college aangeeft in deze nota is voor ons zeer zeker bespreekbaar. Informatie bij de gemeente Doetinchem en bij ondernemers in Zutphen wijst uit dat dit plan serieuze aandacht verdient.

Wonen in onze gemeente is niet onaangenaam.Volgens een onderzoek van Elsevier, staat Zutphen op plaats 214 van de 443 gemeenten in Nederland. Een goede middenmoter, maar als SP nemen we daar geen genoegen mee. Vooral op de onderdelen welstand, jeugdoverlast, probleemwijken, verkeersveiligheid en criminaliteit scoort Zutphen vrij hoog. Een score waar de SP absoluut niet blij mee is. Het ambitieniveau van het college is hoog, maar dit is niet wat zij voor ogen heeft, zo hoopt onze fractie. Het college stelt bezuinigingen voor op het Welzijnswerk. Gezien de hoge score op het gebied van bovengenoemde problematiek, is voor onze fractie, bezuinigen geen optie. Daarom zullen we samen met de fractie van D’66 een motie indienen.

Volgens het onderzoek van Elsevier, is de bereikbaarheid van Zutphen met de auto en het OV
zeer goed! In het nog te op te richten parkeerfonds, stelt het college voor om gelden te reserveren voor de exploitatie tekorten van een mogelijke ondergrondse parkeergarage. Voor de SP een luxe en overbodige voorziening. Deze gelden kunnen we beter besteden. Te denken valt aan beter OV binnen de gemeentegrenzen en met name het buitengebied. Ook een transferium zou een optie kunnen zijn. Blik buiten Zutphen is goed voor mens en milieu en verlicht de parkeerdruk in de binnenstad. De verhoging van de parkeergelden, waar de SP mee akkoord gaat, kan hiervoor worden ingezet.

We delen het standpunt van het college dat de lastendruk relatief laag is Een verhoging van de OZB is voor ons dan ook acceptabel. Het burgerloket in Warnsveld wordt met sluiting bedreigd. De dorpsraad van Warnsveld verzet zich tegen sluiting van dit loket en de vorige fractie heeft de dorpsraad daarin gesteund. Het voorstel van de dorpsraad, waardoor er een forse kostenbesparing wordt gerealiseerd, krijgt onze steun.

Sporten en bewegen is belangrijk en gelukkig heeft onze gemeente op dat gebied een bloeiend verenigingsleven. Deze verenigingen vervullen een belangrijke taak. Niet alleen op sportief- maar ook op sociaal gebied. Op het gebied van accommodaties is er een aantal knelpunten bekend waar op korte termijn actie ondernomen moet worden. Te denken valt aan de kunstgrasvelden voor AZC en de MHCZ. De SP fractie is van mening dat deze velden er op korte termijn moeten komen. Met betrekking tot de verhuizing van FC Zutphen hopen wij dat die snel kan worden gerealiseerd.

Voorzitter, tot zover mijn eerste termijn.

U bent hier