h

Van de SP fractie :Programma bureau De Mars organiseert expeditie naar Hamburg

25 januari 2009

Van de SP fractie :Programma bureau De Mars organiseert expeditie naar Hamburg

Op zaterdag 10 januari, organiseerde medewerkers van het gemeentelijk programma bureau De Mars een excursie naar Hamburg. Diversen vertegenwoordigers van de bewonerscommissies van het Marswegkwartier, het Stationsplein, Stichting Bescherming Stadsschoon, wooncorporaties, de Kunst en Monumenten Commissie, en verscheidene betrokken ambtenaren en consultenten togen samen met wethouder Rik de Lange, en zo’n twintig vertegenwoordigers van alle pluimage van de Zutphense gemeentepolitiek op pad. Een groep van zo’n 45 mensen, samen op excursie in een fraaie bus met twee chauffeurs naar het ambitieus Hafencity project, in Hamburg. Een lange dag reis om ideeën op te doen en te leren van wat men in deze havenstad op het gebied van stadsvernieuwing uitvoert.

In het Hafencity project, wordt een 157 hectares groot, aan de Hamburgse binnenstad grenzend gebied, dat vroeger een traditionele haven en laad, los en opslag functie had, bij de binnenstad gevoegd. Veel oude pakhuizen hebben een woonfunctie gekregen, en zijn schitterende nieuwe gebouwen verrezen waarin nu al volop gewoond en gewerkt wordt. Er is goed nagedacht over het sociaal gebruik ruimte en middelen in dit project. Er worden 5500 nieuwe appartementwoning gecreëerd, en werkruimte voor maar liefst 40.000 mensen. Hoewel de woningen tussen de 12 en 15 duizend Euro per vierkante meter kosten, gaat 25% van de nieuwe woningen naar mensen met lage inkomens. Er wordt boven op een oud pakhuis een spectaculaire nieuwe schouwburg gebouwd, die voordat de eerste muzieknoten hebben geklonken nu al geïnteresseerde bezoekers uit de hele wereld weet te trekken. Het gemeentebestuur in Hamburg houdt de commerciële projectontwikkelaars goed aan de teugel. De hoogste bieder heeft niet automatisch het laatste woord. Voordat investeerders land in gebruik krijgt (90% v.h. land blijft trouwens in eigendom van de gemeente) moet er een veelzijdig ontwikkelingplan gepresenteerd worden aan een Landgebruik Commissie waarin vertegenwoordigers van alle politieke partijen zitting hebben. Afhankelijk van de mate van de sociale relevantie van de plannen van de investeerder kan er besloten worden wat voor prijs er betaald wordt, en hoeveel steun een projectontwikkelaar van de gemeenschap ontvangt. Er zijn aantrekkelijke wandelpromenades gecreëerd langs de rivier de Elbe, met fraaie terrassen en restaurants. Hoewel het steen koud was en er een felle wind stond, was het gezellig druk in het vernieuwde havengebied wat de Hamburgse binnenstad met 40% uitbreid. Men verwacht dat de gemeenschap zo’n € 1.5 biljoen in Hafencity gaat investeren, en dat de privé sector zo’n 5.5 biljoen op tafel legt. Voor meer details zie: www.HafenCity.com.

Twee andere en veel kleinschaliger nieuwbouw projecten werden ook nog bezocht door de Zutphense bezoekers in Hamburg. Het SP team werd geleid door ons raadslid Herman Torgensen Het programma bureau De Mars moet een pluim worden gegeven voor het organiseren van deze interessante dag. Tips voor de volgende keer: zorg voor naambordjes voor alle deelnemers, en plan dat een deel van de reistijd wordt gebruikt om de meereizende professionele consulenten de andere deelnemers wat over hun plannen, insteek en visie over De Mars vertellen. Maar het was een geslaagde dag.

U bent hier