h

Een strakblauwe hemel, bijtende vrieskou...

1 februari 2009

Een strakblauwe hemel, bijtende vrieskou...

Een strakblauwe hemel, bijtende vrieskou bij een straffe oostenwind, omgewaaide terrasafzettingenen borden...kortom, ideale omstandigheden voor de “marktlui” van de SP om op de markt vanZutphen op 31 januari handtekeningen te verzamelen. Wat is er aan de hand, of zoals de Engelsen zeggen: “What’s the buzz”?

Welnu, Syntus, de busmaatschappij die het openbaar vervoer in Zutphen moet uitvoeren, is van plan om de prijs van het euroretour te verhogen van 1 Euro naar 1,50 Euro. Een verhoging van maar liefst 50%.Het euroretour is het stadsretourtje voor Zutphen en Warnsveld. De provincie Gelderland gaat over de aanbesteding van het openbaar vervoer. De gedeputeerde is niet van plan om de garantie dat de prijs van het euroretour tot 2010 niet zou worden verhoogd, te handhaven. Een verhoging van 50% is ronduit asociaal en jaagt de mensen massaal de bus uit. Feitelijk bepleit de SP gratis openbaar vervoer voor jongeren en ouderen. Bovendien dient het euroretour in Zutphen en Warnsveld één euro te blijven.

In Zutphen werd daarom het initiatief genomen om bij de maandelijkse marktkraam van de SP handtekeningen te verzamelen. En met succes! In amper vier uur werden meer dan vierhonderd handtekeningen opgehaald, ondanks de in het kopje genoemde omstandigheden. De respons van de marktbezoekers was voor het overgrote deel zeer positief. Sommigen vroegen na het zien van de poster Onze bus moet een euro blijven spontaan waar zij konden tekenen. Dàt is nog eens “marktwerking”, zou ik willen zeggen.

In omliggende gemeenten in de regio, zoals Apeldoorn en Deventer, wordt actie gevoerd voor hetzelfde doel: het euroretour mag niet meer dan een euro kosten. Ook op de markt in Warnsveld zal de SP op woensdag 4 februari handtekeningen verzamelen, maar u kunt ook online op www.zutphen.sp.nl de petitie ondertekenen. De handtekeningen zullen aan de Zutphense wethouder voor verkeer worden aangeboden.

Alle ondertekenaars en de marktlui van de SP: bedankt!

Wim Musch

U bent hier