h

Betaal geen niet bestaande schulden!

11 april 2009

Betaal geen niet bestaande schulden!

Van de SP Hulpdienst Onlangs kreeg meneer X uit Zutphen drie indrukwekkende brieven van Intrum Justia Nederland BV in de bus. Dit incassobureau schreef dat zijn gegevens in hun databestand zijn opgenomen, omdat Intrum Justia een oude openstaande vordering heeft overgenomen van Tele 2.

Er wordt gesteld dat als meneer X binnen tien dagen zijn schuld aflost, Intrum Justia genoegen zal nemen met de betaling van de hoofdsom en registratiekosten. Als er binnen 10 dagen niet betaald is, wordt de claim met maar liefst 90% verhoogd door extra incasso kosten en rente (maar liefst 12% per maand) in rekening te brengen. Ook wordt er fijntjes op gewezen dat de kosten aanzienlijk zullen toenemen, als Intrum Justia een deurwaarder inschakelt.
Het is natuurlijk niet leuk om dit soort dreigbrieven in je bus te krijgen. In dit geval had meneer X vijf jaar terug problemen gehad met Tele 2, die zonder dat er een contract was, rekeningen stuurde zonder dat daarvoor diensten waren geleverd. Maar goed, dat was vijf jaar geleden en al die oude documenten zijn allang weggegooid. Het vervelende incident was eigenlijk al zo’n beetje vergeten.
Tot Intrum Justia de zaak weer kwam oprakelen. De SP Hulpdienst adviseerde niet te betalen en hielp met het schrijven van een briefje aan Intrum Justia, waarin het bedrijf gevraagd werd om eerst eventjes te bewijzen dat Tele2 inderdaad een contract met meneer X had gehad. Wel, dat hielp: binnen de kortste keren kwam er een antwoord terug van Intrum Justia, met het nieuws dat ze besloten hadden het dossier te sluiten, omdat ze niet in staat waren hun vordering te onderbouwen.
Als een incassobureau een rekening overneemt van een bedrijf, dan is het bureau verplicht om na te gaan of die rekening klopt. Intrum Justitia, is een krediet management bedrijf dat op de Zweedse beurs genoteerd staat en dat claimt de grootste van Europa te zijn. Het bedrijf maakte in het laatste kwartaal van vorige jaar meer dan acht miljoen euro winst. En dan is Intrum Justitia niet in staat om de rekeningen eerst te controleren, voordat gewone mensen de stuipen op het lijf wordt gejaagd?
Misschien zijn er nog veel meer mensen die voor dit soort bedenkelijke praktijken vallen. Het is moreel verwerpelijk dat incassobureaus niet eerst de rekeningen controleren! Laat je niet beetnemen of intimideren als dit je overkomt. Je kunt een gratis helpende hand krijgen bij de SP. Bel 06 – 170 48 628 voor de SP Hulpdienst of stuur een berichtje via deze website.

U bent hier