h

Over het tekortschietend verantwoordelijkheidsbesef van Het Plein in Zutphen

17 juni 2009

Over het tekortschietend verantwoordelijkheidsbesef van Het Plein in Zutphen

Het Plein is de verzamelnaam voor de diverse gemeentelijke diensten die in Zutphen verantwoordelijk zijn voor de uitvoering en invulling van de zorgplicht die de gemeente voor haar burgers heeft. Hoewel het Plein claimt “zorg op maat” te leveren wordt er af en toe ook goed misgekleund.

Toen de tandarts van een 55-jarige alleenstaande Zutphenaar met een netto maandelijkse uitkering van € 844,56 vertelde dat het aanmeten van een kunstgebit (kosten: € 1.632,70) niet langer kon worden uitgesteld, vroeg de man bij het Plein bijzondere bijstand aan, omdat zijn standaard ziektekostenverzekering slechts 40 procent van de uitgave dekt. Het betalen van de verplichte € 155,00 eigen risico is al moeilijk genoeg als je van een uitkering moet rondkomen.

De “hulp” die het Plein aanbood begon met een reprimande en een sanctie. In de beschikking wordt de hulpaanvrager namelijk door het Plein maar liefst beschuldigd van “een tekortschietend besef van verantwoordelijkheid” omdat hij de standaardverzekering had genomen en niet de dure, aanvullende verzekering. Als straf voor dit “verzuim” kort het Plein de noodzakelijke hulp met € 250,00 en biedt vervolgens aan om het restant bedrag van € 431,91 als bijzondere bijstand te betalen.

Dat is natuurlijk geen zorg op maat meer, want het zou betekenen dat de aanvrager meer dan € 1000,00 negatief zou komen te staan bij zijn bank. Dan vervalt je bankkrediet en worden er al snel (huur-)schulden opgebouwd. De teleurgestelde hulpaanvrager liet het Plein daarom weten dat hij nu gedwongen was zich te melden bij het groeiend legioen van “zorgmijders” in Zutphen. Zijn inkomen was gewoon te laag om de aangeboden ”hulp” te kunnen accepteren zonder nog verder in de problemen te geraken.

Als het Plein inderdaad “zorg op maat” zou leveren, kwam dit soort rare toestanden niet voor. Er wordt geen passende oplossing gezocht of aangeboden, maar het Plein beschuldigt wèl rechtgeaarde burgers die om hulp komen vragen, ten onterechte van een tekortschietend besef van verantwoordelijkheid. Het Plein lijkt de patiënt aansprakelijk te stellen voor het ontbreken van fatsoenlijke tandheelkundigenzorg in het basis verzekeringpakket. De SP Zutphen vindt dit een tekortschietend besef van verantwoordelijkheid van het Plein. Mensen die om hulp komen moeten worden geholpen en niet kopje onder worden geduwd. Voor dit soort “zorg op maat” mag geen ruimte zijn in Zutphen. De SP Hulpdienst heeft een bezwaarschrift opgesteld voor de hulpvrager van dit artikel.

Heeft u ook dit soort ervaringen? Deel die dan met ons op zutphen@sp.nl.

U bent hier