h

Gemeentelijk sociaal- beleid doorgelicht

21 september 2009

Gemeentelijk sociaal- beleid doorgelicht

Op verzoek van de gemeente Zutphen heeft het adviesbureau Berenschot een onderzoek gedaan naar de geldstromen in Zutphen in de sociale hoek. Het bureau werd verzocht om uit te zoeken wat de kosten zijn van het sociaal profiel van Zutphen en hoe de gemeente scoort ten opzichte van vergelijkbare gemeenten.

Een twaalftal(*) min of meer vergelijkbare gemeenten werden geselecteerd als referentiegroep voor dit onderzoek. Het viel natuurlijk niet mee om echt vergelijkbare gemeenten te vinden, want het aantal bijstandgerechtigden, burgers en WMO-cliënten in Zutphen is aanzienlijk hoger dan in de gemeenten van de referentiegroep.

Het is al langer bekend dat Zutphen het laagste gemiddelde inkomen heeft in Gelderland. Dus je zou verwachten dat de gemeente Zutphen ten opzichte van gemeenten met een hogere werkgelegenheid meer zou investeren om de sociale structuur te versterken. Maar dat is dus helemaal niet het geval, zoals uit het volgende overzicht blijkt:

 Berenschot onderzoek maart 2009

De SP Zutphen vindt dat de gemeente de daad bij het woord moet voegen. Er moet een hogere prioriteit gegeven worden aan uitgaven die de sociale structuur van de gemeente versterken.


(*) Berenschot koos de volgende 12 gemeenten uit om deel uit te maken van de referentie groep: 1 Berkelland, 2 Boxtel, 3 Deurne, 4 Doetichem, 5 Heerenveen, 6 Hoorn, 7 Maassluis, 8 Noordenveld, 9 Sneek, 10 Terneuzen, 11 Venray, 12 Waalwijk.

U bent hier