h

Skatejeugd voert actie

17 april 2010

Skatejeugd voert actie

Op zaterdag 24 april geeft de skatejeugd een demonstratie met een half-pipe op de markt in Zutphen. ROOD Zutphen, de jongerenorganisatie van de SP, is deze actie met de jongens en meiden op de skatebaan begonnen. Nils Müller, voorzitter van ROOD en Jason van der Zeeuw, lid van ROOD en zelf BMX’er leiden de actie. De half-pipe is van jongerenwerk Younger At Heart.

Op maandag 26 april dient de raadsfractie van de SP een motie in. Deze motie moet er voor gaan zorgen dat skatepark “De Canyon” in Leesten verlichting, prullenbakken en zitplekken krijgt. De inrichting van de skatebaan heeft de gemeente veel geld gekost en het is jammer dat deze nu bij lange na niet volledig wordt gebruikt door het ontbreken van deze voorzieningen.

Momenteel is er geen verlichting waardoor de jeugd de skatebaan in de winter en herfst nauwelijks kan gebruiken. In plaats daarvan wordt de skatebaan door anderen gebruikt als hangplek. Met verlichting kan de skatebaan ook in de winter gebruikt worden waarvoor hij bedoeld is. Om te voorkomen dat jongeren te lang blijven hangen op de skatebaan, gaat die verlichting rond 11 uur uit als het aan ROOD ligt.

Doordat prullenbakken op de skatebaan regelmatig overvol zitten, is het vaak een bende op de skatebaan. Dat is gevaarlijk en er gebeuren daardoor regelmatig ongelukken. De skaters en BMX’ers ruimen die troep zelf regelmatig op. Als er meer prullenbakken komen en deze vaker geleegd worden kunnen de jongeren doen wat ze het liefste doen: skaten en fietsen.

Rondom de skatebaan staan geen zitplekken. Daarom wordt de skatebaan zelf maar gebruikt als zitplek. "Doodzonde," vindt Jason van der Zeeuw, "om een skatebaan van € 400.000 te gaan bouwen, en hem vervolgens maar aan zijn lot over te laten, in plaats dat de gemeente even de puntjes op de i zet." Daarom moeten er volgens ROOD snel zitplekken worden geplaatst.

Jongerenwerk Younger At Heart en Stichting Welzijnswerk Zutphen ondersteunen de actie van de skatejeugd en ROOD. “Dat jongeren zich organiseren om op te komen voor hun rechten is nieuw in Zutphen,” aldus Nils Müller, “en als dit een succes wordt, zal dat niet de laatste keer zijn.”

U bent hier