h

Bewoners seniorenwoningen in hoger beroep

30 september 2010

Bewoners seniorenwoningen in hoger beroep

Van de SP Hulpdienst
Bewoners van de seniorenwoningen Scheurkamp en Bieshorstlaan in Warnsveld hebben besloten in hoger beroep te gaan tegen het vonnis van de kantonrechter te Zutphen over hun vordering tegen Woningbedrijf Warnsveld.

De hulpdienst van de SP helpt sinds juni 2009 de hoogbejaarde bewoners van deze woningen met het organiseren van hun verzet tegen de sloopplannen van dit kleine woonbedrijf uit Warnsveld. De reden van het verzet van de bewoners is niet dat men niet zou willen meewerken aan het verbeteren van hun buurt. Nee, ze zijn boos over de manier waarop het woonbedrijf hen monddood heeft gemaakt.

Om het wettelijk verplichte maatschappelijk draagvlak voor haar renovatieplannen te behalen bedacht het woonbedrijf namelijk het plan om 56 beroerd onderhouden eengezinswoningen en 26 fraaie seniorenwoningen samen te voegen tot één enkel plangebied. Daarna werden al de bewoners in het plangebied gevraagd om te stemmen voor de herstructurering van het plangebied. Voor de 56 bewoners van de eengezinshuizen betekent vóór stemmen dat hun woningen worden opgeknapt. Instemmen met de herstructurering betekent voor de bewoners van de seniorenwoningen het vooruitzicht om op hoogbejaarde leeftijd een of twee keer te moeten verhuizen, het inleveren van voor- en achtertuin en het accepteren van een nieuwe, niet gelijkwaardige woonruimte. Duidelijk geen gelijkwaardige keus, en de eerdere belofte dat niemand gedwongen zou worden te verhuizen, wordt niet gestand gedaan.

Voordat de bewoners naar de rechter stapten, hadden ze op alle mogelijke manier geprobeerd om hun problemen kenbaar te maken. Maar René Rademaker, de directeur van Woonbedrijf Warnsveld weigerde halsstarrig op elk verzoek tot een gesprek en mediatie in te gaan. Er ligt nu een vonnis waarin de rechter zelf aangeeft dat eengezinswoningen en seniorenwoningen niet als één en dezelfde bouwkundige eenheid kunnen worden aangemerkt. Mr. D.P. Kant, de advocaat van de senioren zal daarom het woonbedrijf binnenkort weer dagvaarden om de hoger beroep-procedure bij het gerechtshof in Arnhem te starten.

U bent hier