h

Bewoners van Zutphen verontrust

4 september 2010

Bewoners van Zutphen verontrust

De SP krijgt veel reacties over de plannen om zo’n 60 extra goederentreinen per dag langs Zutphen te leiden. Een verontruste bewoner stelt:

“In Deventer is er "uiteraard" grote commotie over de fly-over behorende bij de uitbreiding van deze spoorbaan, welke een deel van een woonwijk wegvaagt. Wat echter minder gerealiseerd wordt is de enorme overlast en ook onveiligheid welke deze intensivering met meestal verouderd en ondeugdelijk materieel voor de rest van deze spoorlijn met zich meebrengt. Een APK keuring voor goederenwagons bestaat niet. Als een wagon met LPG of giftige stoffen in de nabijheid van het station Zutphen of in de Hoven verongelukt, ontstaat er een ramp waar de vuurwerkramp in Enschede bij verbleekt. De kans hierop wordt vele malen groter indien de plannen van "Den Haag" doorgang gaan vinden. Het geld om het spoor veiliger te maken en de overlast te beperken wilt men niet beschikbaar stellen (is er niet) dit is nog de grootste schande.”

Uit een recente SP-enquête onder de bewoners blijkt dat men zich ook zorgen maakt dat de spoorwegovergangen in Eefde dermate lang gesloten zullen zijn om de treinen te laten passeren, dat een groot deel van het dorp voor lange periodes niet bereikbaar wordt. “De ambulances en brandweer zullen er ook niet door kunnen, hetgeen grote risico’s met zich mee brengt” stelt een andere bewoner.

Daarnaast investeert Zutphen op het moment in een haalbaarheidsstudie om een containerhaven te realiseren op de Mars. “Als de spoorbrug over de IJssel niet meer open kan om de containerschepen door te laten, kan de gemeente haar ambitieuze plannen over deze containerterminal ook op haar buik schrijven” meent een van de respondenten op de enquête.

U bent hier