h

Nieuwjaarstoespraak Raadslid: Lilian Steenvoort

13 januari 2011

Nieuwjaarstoespraak Raadslid: Lilian Steenvoort

LilianSteenvoort
Toen ik na de gemeenteraads- verkiezingen, in maart van afgelopen jaar, als SP-fractievoorzitter aantrad, wist ik dat ik aan een zware taak begon.
Hoewel we het na de verkiezingen moesten stellen met één raadslid minder dan voorheen, was ik blij dat we de ervaring en knowhow van mijn voorganger Hans Kosters voor het fractiewerk konden behouden.
Gesteund door mijn mederaadslid Herman Torgensen, Corrie van Hoogmoed, Adriaan van Gelder, en Engbert Gründemann probeer ik als fractievoorzitter, naar mijn beste kunnen, leiding te geven aan het werk van de SP in de gemeenteraad in Zutphen.

Het afgelopen jaar heb ik 18 fractievergaderingen voorgezeten, en een veelvoud aan andere bijeenkomsten bijgewoond zoals het presidium, de raads- en SP- bestuursvergaderingen.
Voor mijn werk in de raad ben ik naar menige vergadering buiten Zutphen geweest.
Hoewel het voor mij persoonlijk niet altijd mogelijk was, zijn leden van mijn fractie, op iedere SP- marktdag aanwezig geweest.

Nadat, na langdurige onderhandelingen in mei vorig jaar, het collegeakkoord tussen de PvdA, Stadspartij, GroenLinks en D66 was getekend, werd het snel duidelijk dat alle energie, die de coalitiepartijen in dit, met pijn en moeite overeengekomen akkoord, gestoken hadden, voor niets was geweest.
Al voordat het gedoogkabinet Rutte in Den Haag was geïnstalleerd, was het duidelijk dat er enorm bezuinigd moest gaan worden.
Toen het dan ook op ’s Gravenhof 2 eindelijk duidelijk werd dat er gewoon geen centen zijn om het collegeakkoord uit te voeren, werd alles in het akkoord dat geld kost, in de ijskast gezet.
Er werd besloten om met de negen fracties in de raad een “kerntaken discussie” te organiseren, om te kijken waar er bezuinigd kan gaan worden.

Om te voorkomen dat de gemeente onder curatele van de provincie wordt gesteld, en om de sterk verminderde rijksbijdrage op gemeentelijk niveau op te vangen, moet er tussen nu en 2014 ongeveer 14 miljoen euro worden bezuinigd.

In de komende twee maanden worden de bezuinigingsopgaven door het college uitgewerkt en eind februari krijgen we het resultaat hiervan te zien in de raad.

Hoewel de meerderheid van de fracties tijdens de kerntakendiscussie aangaf, dat er op de programma’s welzijn- en gezondheidszorg en sociale zaken niet bezuinigd mocht worden, is het college van plan op deze posten zo’n 3 miljoen te bezuinigen.
Kunst en cultuur moeten zo’n 2½ miljoen inleveren, en eenzelfde bedrag gaat er op de gemeentelijke personeelsrekening gekort worden.
Onderwijs, jeugd en jongeren en het beheer van openbare ruimte moeten 2 miljoen inleveren.
Al met al een uitgavenreductie van zo’n 30 procent.

Vanzelfsprekend zoekt de SP fractie steun bij die partijen, die samen met ons van mening zijn, dat de rekening voor de financiële crisis, niet moet worden betaald door diegene die part noch deel hebben, in het veroorzaken van de financiële janboel waarin ons land zich bevindt.
Waar mogelijk zullen we ons ervoor inzetten dat er niet of minder gekort wordt op uitgave in de sociale sector.
Als er gekort moet worden op kunst en cultuur, moet de laagdrempelige cultuur, kost wat kost gespaard blijven.

Voorts volgt de fractie met argusogen het financiële risicobeleid van het college.
Na het “vermarkten” van de sociale woningbouw, staat de gemeente nu voor
€ 147 miljoen garant voor bankleningen, aan het verlies leidende woningbedrijf Ieder1.
Hoewel dit bedrijf claimt geen liquiditeitsproblemen te hebben, geven haar eigen financiële prognoses aan, dat er ook in de nabije toekomst vele miljoenen verlies zullen worden afgeboekt.
Als dit fout loopt en de banken de gemeentegaranties willen verzilveren, dan hebben we werkelijk de poppen aan het dansen.

Mijn fractie probeert haar inzicht in de gemeentelijke financiën te vergroten, door van nabij het gebeuren in de rekenkamercommissie te volgen.
Zodra mogelijk, proberen we een van onze fractieleden in deze commissie te krijgen.

Naast dit raadswerk, is de fractie ook nauw betrokken bij wat er op andere niveaus in politiek Zutphen gebeurd.
We hebben met een motie het initiatief van ROOD om op de skatebaan in Leesten verlichting en andere verbeteringen aan te brengen, ondersteund. Samen met ROOD vertegenwoordigers heb ik ook wat huurhuizen bezocht in het kader van de Huisjesmelker- van- het jaar- verkiezing.
Voorts hebben we vragen gesteld over het verloop van de Bronsbergen -problematiek, het sociaal beleid van Het Plein, de ongeoorloofde experimenten met het huurwoning toelatingsbeleid, milieuverontreiniging, en het goederenvervoer via het spoor.

Het recente uittreden van twee raadsleden van de Stadspartij brengt het huidige coalitieakkoord niet in gevaar.
Ik zal met mijn team in de fractie dit jaar blijven proberen mondig oppositie te voeren in de gemeenteraad.
Waar mogelijk zullen we blijven proberen het werk van de SP- in de buurt en de SP- Hulpdienst, te ondersteunen.

Ik wil bij de gelegenheid van deze nieuwjaarsreceptie de leden van de SP Zutphen bedanken voor het mandaat dat ze mij en mijn fractie hebben gegund om jullie in de gemeenteraad te vertegenwoordigen.
Voorts wil ik al de leden van de fractie bedanken voor hun inzet in het afgelopen jaar.
Het komende jaar zullen we ons blijven inzetten om de menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit invulling te geven.
Ik wens jullie allen een goed 2011 toe.

U bent hier