h

Armoede Beleid Zutphen

23 februari 2011

Armoede Beleid Zutphen

Het venijn staat in de kleine lettertjes

Van de fractie: Het armoedebeleid in Zutphen voor 2010-2014 wordt in de 40 pagina's tellende nota met de titel: “Meedoen en Rondkomen: een perspectief uit de armoede” in mooie volzinnen omschreven. Het document is een voorbeeld van noeste ambtelijke arbeid, waarmee al voor de economische crisis, tijdens het vorige college begonnen is. De nota stelt dat het beleid, uitgewerkt in concrete acties, perspectief op verbetering moet bieden, en kansen voor burgers om uit de armoe te komen.

Tijdens de forumvergadering waarin deze nota besproken werd, waren alle partijen vol lof over de fraaie bedoelingen. Niemand vroeg zich af of het nu wel zo slim is om te stoppen met het vergoeden van de kosten voor vrijwillige bewindsvoering. Normaal gesproken krijgen mensen pas met bewindsvoering te maken als ze diep in de financiële problemen zijn gekomen. Dankzij de raad en daad van een bewindvoerder, worden ze stap voor stap uit de problemen geholpen en blijven ze buiten de schuldhulpverlening. Iedereen weet dat het aantal schuldhulp cliënten de pan uitrijst, en dat de wachttijden in Zutphen veel te lang zijn. Om in de huidige situatie te gaan bezuinigen op schuldhulp-preventie lijkt niet op een “concrete actie die perspectief op verbetering moet bieden”, maar op het afpakken van iemands paraplu terwijl je zegt haar/hem droog te willen houden.

De SP vindt het plan om voortaan alleen bijzondere bijstand voor gebruiksgoederen als lening te verstrekken onzinnig, want iemand met een uitkering zit niet te wachten op een schuldenlastverhoging en (extra) aflossingsverplichtingen. Het is al moeilijk genoeg om als bijstandsgerechtigde niet constant rood te staan bij de bank. Een alleenstaande bijstandmoeder met opgroeiende kinderen kan geen dag zonder koelkast maar kan een lening hiervoor missen als kiespijn.

De SP heeft een amendement op de nota ingediend om de huidige tekst (in bijlage 3 op bladzijde 38) te vervangen door de volgende tekst: “instandhouding van het maatwerkbeleid met betrekking tot duurzame gebruiksgoederen: bijstand wordt verstrekt als lening indien de cliënt niet geregistreerd staat bij het Bureau Kredietregistratie, en/of indien zijn of haar banksaldo voor het indienen van de aanvraag bijzondere bijstand tenminste zes maanden aaneengesloten positief is geweest. Indien een cliënt niet aan de hiervoor genoemde voorwaarden voldoet, wordt “bijstand om niet” beschikbaar gesteld.

U bent hier