h

Gelderse SP: invoering OV-chipkaart mag niet ten koste gaan van blinden en slechtzienden

11 februari 2011

Gelderse SP: invoering OV-chipkaart mag niet ten koste gaan van blinden en slechtzienden

De Gelderse SP wil weten wat het Gelders provinciebestuur gaat doen aan de problemen die blinden en slechtzienden met de OV-chipkaart hebben. Door de invoering van de kaart kunnen zijn niet goed met bus en trein reizen. SP-statenlid Alex Mink heeft daarom vragen gesteld.

Uit een rapport van de landelijke Chronisch Zieken- en Gehandicaptenraad (CG-raad) blijkt dat blinden en slechtzienden veel problemen tegen komen als zij met het openbaar vervoer willen reizen.

De in- en uitcheckpalen werken vooral met geschreven tekst. Die is vanzelfsprekend onleesbaar voor blinden en slechtzienden. Bovendien kunnen analfabeten op die manier helemaal niet met de bus reizen. Op zo’n manier worden ruim 700.000 mensen in Nederland buitengesloten. Ze kunnen simpelweg geen gebruik maken van de OV-chipkaart.

De CG-raad vraagt dan ook om aanpassingen in het systeem. Zo zouden de kaarten aangepast moeten worden, zodat een paal de boodschap voorleest als een blinde, slechtziende of analfabeet wil in- of uitchecken. De CG-raad vraagt bovendien om een aparte OV-chipkaart voor blinden en slechtzienden, totdat de problemen zijn opgelost. In Rotterdam en Amsterdam bestaat die kaart al en kunnen deze mensen tijdelijk onbeperkt met het openbaar vervoer reizen totdat de problemen zijn opgelost.

SP-statenlid Alex Mink: “De OV-chipkaart is niet alleen lek maar sluit ook hele groepen reizigers buiten. Gelderland kent veel zorginstellingen, en die mensen willen wij niet allemaal in de Regiotaxi duwen. Het openbaar vervoer moet zo goed mogelijk toegankelijk zijn, ook voor mensen die blind zijn of slecht kunnen zien”.

U bent hier