h

Van de fractie:

22 februari 2011

Van de fractie:

Afgelopen donderdag 17 februari 2011, was ik bij een extra forumvergadering.
Het ging over de energieneutrale beleidsnota. Een informerend forum, met verschillende sprekers. Al met al een goede bijeenkomst, waarin onder andere duidelijk werd dat het in gang zetten van een duurzaamheidproces de gemeente niet veel geld zal kosten. Wel voorwaardenscheppend, faciliterend, controlerend, enz. Dit zou onmisbaar zijn.
Wat mij betreft wordt dit de grondhouding voor alle projecten in Zutphen.

De streefdatum waarin Zutphen energieneutraal zou moeten zijn bewoog van 2020 via 2028 en 2030 naar 2047. Welk uitgangspunt wordt gekozen zal in een volgend forum verder aan de orde komen.

Ieder1 kwam ook aan bod en verklaarde dat zij van plan zijn in de toekomst de woningvoorraad (zo’n 6.000 ) van energie level D-E naar gemiddeld B of minimaal C te brengen. Ze stoeien nog wel met het kosten-baten plaatje.

Naar voren kwam dat isolatie van de woningen een grote energiebesparing zou opleveren. Daar haakte de VVD op in door te opperen dat mensen met een uitkering wel gekort konden worden op die uitkering, als ze dat voordeel van lagere energiekosten niet aan de energiemaatschappijen hoefde te betalen. Dat levert een aardige besparing op, vond de VVD, wel zo’n € 20.000,--. Er werd gereageerd dat dit voorstel maar aan de landelijke VVD moest worden voorgelegd. De behandeling van een dergelijk voorstel duurt dan zo’n 10 jaar en dan zien we wel weer. O, reageerde VVD, daar zijn ze al mee bezig...
De voedselprijzen gaan omhoog, dus stijgen de noodzakelijke kosten voor het bestaan. Zou de VVD ook al bezig zijn de uitkeringen op korte termijn te verhogen?

Nog een opmerkelijke uitspraak: de man van Ieder1 noemde zijn huurders mensen aan de onderkant van de samenleving. Dat de man zo over zijn klanten spreekt, dat geeft toch te denken..

Lilian Steenvoort,
fractievoorzitter SP Zutphen

U bent hier