h

Kloppers Beheer B.V. weigert oplossing straatvervuiling

17 maart 2011

Kloppers Beheer B.V. weigert oplossing straatvervuiling

Dhr. Kloppers, eigenaar van Kloppers Beheer B.V. en tevens door de SP-jongeren uitgeroepen tot Huisjesmelker-van-het-Jaar van Zutphen weigert mee te werken aan een oplossing voor de straatvervuiling die het gevolg van het beleid voor de panden van Klopper Beheer B.V. Dat blijkt uit antwoorden op schriftelijke vragen die de SP aan het college van Burgermeester & Wethouders heeft gesteld.

Kloppers Beheer B.V. verhuurt kamers in Zutphen. De bewoners van die panden moeten hun afval weggooien in containers in de buurt, die te openen zijn met een daarvoor bedoelde afvalpas. De gemaakte kosten worden vervolgens naar de pashouder gestuurd. Het probleem is dat men slechts één pas per pand kan verstrekken, terwijl er meerdere bewoners in een pand zitten. De pashouder moet dus na ontvangst van de rekening collecterend bij zijn huisgenoot aankloppen, en door middel van een grove schatting een afweging maken wie welk deel van de rekening betaalt. Bij eventueel verschil van mening moet de pashouder gewoon betalen. Wanneer bewoners hun afval helemaal niet kwijt kunnen, omdat het pasje zoek is, is het onduidelijk wie daar de schuldige van is. Iedereen gebruikt het pasje van de pashouder immers voor zijn afval. Als gevolg daarvan belandt het afval vaak naast de containers, in plaats van erin. Volgens de SP zijn dit toestanden die een fatsoenlijke gemeente moet weten te voorkomen.

Het college wil dat de rekening van het afval naar de verhuurder gaat die het vervolgens weer verrekent met zijn huurders. Kloppers Beheer B.V. weigert hier echter aan mee te werken en het college kan geen medewerking afdwingen.

Dhr. Kloppers houdt vast aan de in 2008 gemaakte afspraken. Daarin staat dat de bewoners door muntgeld in de container te werpen kunnen betalen voor hun afval. Dit blijkt echter niet mogelijk volgens het college. In de antwoorden op schriftelijke vragen van de SP schrijven zij:

“Vanwege het feit dat Kloppers Beheer B.V. telkens terugkomt op gemaakte afspraken kan de gemeente niet anders dan een van de bewoners aanwijzen als belastingplichtige voor de aanslagen afvalstoffenheffing.”

“De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet,” aldus SP-fractievoorzitter Lilian Steenvoort “ik vind dat deze problemen nu eindelijk eens opgelost moeten worden. De hele straat heeft last van de straatvervuiling. Meneer Kloppers en de wethouder moeten maar eens met elkaar om de tafel en er samen voor zorgen dat iedere bewoner gewoon voor zijn eigen afval gaat betalen. En als ze daar weer niet uitkomen, dan ga ik er wel bij zitten en zorg ik dat ze er uitkomen, want dit kan niet. Er moet een einde komen aan de straatvervuiling en de situatie waarin één bewoner verantwoordelijk wordt gehouden voor het afval van de buren.”

U bent hier