h

Bezuinigingen die geld kosten

4 april 2011

Bezuinigingen die geld kosten

Van de fractie. Heel Zutphen is terecht in rep en roer over de idiote plannen van het college om (in het kader van de bezuinigingen nota bene) 4 miljoen te gaan investeren in het verhuizen van de openbare bibliotheek naar de (veel te kleine) bibliotheek in Warnsveld. De Broederenkerk, waar de bibliotheek op het moment is gevestigd, moet gebruikt gaan worden om de collectie van het Henriette Polak museum ten toon te stellen. Ook moet er een eethoek komen en een vestiging van de VVV.

Wat er uiteindelijk met het historisch pand (met schuilkerk op zolder) van het huidige Henriette Polak museum gaat gebeuren, is onbekend. Waar men de kubieke meters boeken gaat opslaan en hoe men al de andere diensten die op dit moment in de Broederenkerk worden verleend (gratis internet, kranten lezen en mensen ontmoeten) beschikbaar kan houden, blijft ook in nevelen gehuld. Als men tijdens een inspraakavond naar details vraagt, wordt er verwezen naar nog niet bestaande comités die de details van het plan in de toekomst mogen gaan invullen.

De SP-fractie vindt het van de gekke dat het college verkiest om onder het mom van bezuinigingen, geld uit te gaan geven om de cultuur-sector in Zutphen te gaan herorganiseren. Het plan om in de Broederenkerk een “cultureel hart” te creëren is je reinste kolder. De Broederenkerk is in feite al onderdeel van het culturele hart van Zutphen; een hart dat veel groter is dan de Broederenkerk alleen en in feite heel het oude centrum bestrijkt.

Zutphen is voor toeristen aantrekkelijk omdat het vol zit met zowel grote als kleine culturele en historische parels. Deze kleinschaligheid en diversiteit moeten we koesteren en niet op een hoop vegen in de Broederenkerk.

Daarnaast moeten bezuinigingen geld opbrengen en geen geld kosten. Het college wil alleen al om de huidige bibliotheek om zeep te helpen 4 miljoen investeren. Het totaal van de negen voorgestelde bezuinigingsmaatregelen in de sector kunst en cultuur gaat een besparing van slechts € 1.336.000 opleveren. Je hoeft waarachtig geen lid van de rekenkamercommissie te zijn te begrijpen dat hier iets niet logisch is.

De SP ondersteunt dan ook de acties voor het behoud van de bibliotheek in de Broederenkerk. Als het college wil bezuinigen, moet het met goed doortimmerde, slimme plannen komen en niet 4 miljoen gaan gebruiken om de huidige, succesvolle bibliotheek in de Broederenkerk (jaarlijks 220.000 bezoekers) de nek om te draaien, om een “cultureel hart” in de Broederenkerk te realiseren waar niemand om verlegen zit.

U bent hier