h

Bestuursakkoord

14 juni 2011

Bestuursakkoord

Van de fractie : Afgelopen woensdag 8 juni werd in Ulft een vergadering van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gehouden. De opkomst was zo’n 3000 leden. Zij zouden die dag stemmen over het bestuursakkoord, voor of tegen. Zij stemden met 86% voor het akkoord minus het punt Werken naar vermogen. Reden was dat door het kabinet te weinig geld beschikbaar wordt gesteld om die wet goed uit te voeren.

Dat in dit bestuursakkoord een bezuiniging plaats vindt van 3 miljard euro, schijnt niemand een punt te vinden.

Demonstranten telden ruim 5000 personen. Mensen die tegen het bestuursakkoord zijn en met name tegen de bezuinigingen op de Sociale Werkvoorziening.

Het bestuursakkoord omvat echter meer dan alleen de uitkleding van de WSW (Sociale Werkplaatsen) waarin 60.000 banen worden geschrapt en waarin de salarissen van de werknemers worden verlaagd.

Bij de Wet Werk en Bijstand wordt het sociaal minimum verlaagd met € 2000 per jaar in 20 jaar. In die tijd zullen de huren gewoon blijven stijgen, zullen de eigen risico’s, bv in de gezondheidszorg worden verhoogd enz.

Uitkeringsgerechtigden worden verplicht vrijwilligerswerk te doen, zonder zicht op een betaalde baan.

Er komt een gezinstoets voor een uitkering. Dat betekent dat dan eventuele inkomsten van dochter of zoon volledig zullen worden gekort. Het gevolg is dat armoede weer erfelijk wordt. Individualisatie wordt teniet gedaan en we worden weer teruggeworpen naar de Middeleeuwen.

Om dit beleid te ondersteunen komt er een strenger fraude beleid, met alle gevolgen van dien in de privésfeer.

Niet iedereen is op de hoogte van deze draconische maatregelen. De echte gevolgen zijn nu nog niet zichtbaar. Deze worden pas zichtbaar en voelbaar als de besluitvorming heeft plaatsgevonden en dan is het te laat.

Nu moeten we onze stem laten horen en de regering laten weten dat ze de verkeerde keuzes maken. Want er zal bezuinigd moeten worden. De vraag is steeds waarop en op wie. Andere keuzes zijn echt mogelijk!!

Onze motto is: bezuinigen oké, maar niet op de zwakkere in onze samenleving.

U bent hier