h

SP Buurtonderzoek Tichelkuilen

3 juni 2011

SP Buurtonderzoek Tichelkuilen

Dinsdagavond 3 mei, bezocht een team van acht SP enquêteurs de buurt Tichelkuilen in de Zuidwijken van Zutphen om een buurtonderzoek te verrichten. Op deze manier willen we direct van de buurtbewoners zelf horen of het prettig wonen is in hun buurt, en om uit te vinden of er gezamenlijke problemen zijn die zouden moeten worden aangepakt. Bij iedere deur werd aangebeld, en het merendeel van de buurtbewoners was zo vriendelijk om voor het voetballen nog even de tijd te nemen om hun mening te geven op onze korte enquêtevragen. Bewoners die niet thuis waren kregen het enquêteformulier in hun brievenbus gestopt, met het verzoek het ingevulde formulier voor 10 mei bij een SP lid in hun buurt in de bus te doen.

De bewoners ervaren de volgende problematiek in de wijk:

Omschrijving van problematiek:

Meldingen:

1

Groenonderhoud moet beter

14

2.

Er is voor 12-16 jarige niet genoeg te doen

13

3.

Niet genoeg parkeerplaatsen

13

4.

Vindt dat er onveilige plekken zijn i.d. buurt

12

5.

Spelmateriaal & straatmeubilair moet beter

9

6.

Onderhoud stoepen en bestrating moet beter

6

7.

Overlast van buren

6

8.

Onderhoud publieke verlichting is slecht

5

9.

Hondenpoep is een probleem

5

10

Er zijn te veel auto´s in de wijk

4

11

Snelheidsdrempels zijn te hoog

2

In totaal hebben 102 bewoners mee gedaan aan de enquête van wie het merendeel (92%) aangaf dat het prettig wonen is in Tichelkuilen. Veertien bewoners hebben aangegeven dat het groenonderhoud verbeterd moet worden. Eerdere negatieve geruchten over het veiligheidsgevoel van de bewoners in de wijk, zijn grotendeels gelogenstraft door het buurtonderzoek. Want 85 % van de ondervraagde gaven aan zich normaal gesproken veilig te voelen in hun wijk. Maar toch waren er 12 mensen die vinden dat er onveilige plekken zijn in de buurt. Het fietstunneltje en bruggetje werden in deze regelmatig genoemd. Langs de rand van de buurt waren er verscheidene klachten over incidenteel overlast van fietsers die diep in de nacht na gedanst te hebben op de nabijgelegen dansschool met veel kabaal via het onverlichte achterpad huiswaarts keren. En er zijn ook klachten over een harddrugsdealer in de buurt die voor de direct omwonende overlast veroorzaakt.

Een jeugdhonk, graffitimuur of hangplek voor jongeren wordt door veel mensen gemist. De jeugd in de wijk maakt nu vaak gebruik van speelveldjes die voor jongere kinderen bedoelt zijn, hetgeen soms tot problemen lijdt. Veel van auto eigenaren in Tichelkuilen klagen dat er niet voldoende parkeerplaatsen zijn. Voorts vinden bewoners dat de verkeersrichels in de wijk veel te hoog en overbodig zijn. “De straten zijn te smal om hard te rijden”, stelt een bewoner desgevraagd verbolgen vast. “Terwijl de verkeersrichels zo hoog zijn dat ambulances problemen hebben met het vervoer naar het ziekenhuis van zwangere vrouwen uit de buurt”.

De huizen van woonbedrijf Ieder1 in de buurt, worden volgens veel van de huurders niet best onderhouden. En de kwaliteit van de stoepen en bestrating is op verscheidene plaatsen niet al te best. Vierennegentig procent van de ondervraagde vinden dat er voldoende voorzieningen zijn in de wijk, hoewel we vaak te horen kregen dat de speel apparaten op de diverse aantrekkelijke speelvelden in de buurt, aan vernieuwing toe zijn.

Ruim 60 % van de bewoners heeft wel ideeën om de buurt te verbeteren. Zo kan het groenonderhoud een stuk beter, en voor de naar de middelbare schoolgaande jeugd zijn er niet voldoende activiteiten. Uit het buurtonderzoek blijkt dat de meeste bewoners van de buurt met veel plezier in Tichelkuilen vertoeven. “Er is natuurlijk overal wel eens gedonder” zei een bewoner die al 26 jaar in de buurt woont. “Maar het is een fijne een meestal rustige buurt, waar ik nog fijn een tijd blijf wonen”.

Het hierbeneden weergegeven schema geeft het resultaat van het buurtonderzoek weer:

Resultaten SP Buurtonderzoek Tichelkuilen 3 mei 2011

Ja

Nee

Geen Mening

Vragen:

%

%

%

1

Vindt u het prettig wonen

in
deze
wijk?

94

92%

6

6%

2

2%

2

Zijn er voor u en uw gezin

voldoende voorzieningen

beschikbaar?

94

92%

6

6%

2

2%

3

Voelt u zich meestal veilig

in
uw wijk?

87

85%

13

13%

2

2%

4

Maken uw gezinsleden of

u
gebruik
van
het openbaar

vervoer?

54

53%

48

47%

0

0%

Om de resultaten van het buurtonderzoek met geïnteresseerde bewoners door te praten, en de wenselijkheid van eventuele acties om Tichelkuilen een nog betere buurt maken te overwegen, heeft de SP op dinsdag 5 juli om 20.00 uur in de Uitwijk (De Brink 116 7206 KD) een bijeenkomst georganiseerd. Alle buurtbewoners zijn van harte welkom!

U bent hier