h

Taalkliniek

13 juni 2011

Taalkliniek

Vijf kaderleden van de SP afdeling Zutphen, gingen op zaterdag 11 juni naar Amersfoort om mee te doen aan een “taalkliniek” georganiseerd door de landelijke SP. De gastdocent voor deze kadertraining was Jan Kuitenbrouwer, de auteur van het in 1987 verschenen boek Turbotaal.

Kuitenbrouwer is een ervaren journalist, schrijver en presentator en bovenal een communicatiespecialist, die taalklinieken organiseert om zijn toehoorders te leren hoe je je denkbeelden het beste kunt presenteren, als je wilt dat ze worden overgenomen door je publiek. Communicatie is taal, maar veel taal is slechte communicatie.
Met een methode die met de Engelse term “framing” wordt aangeduid, kregen de ruim negentig patiënten in de taalkliniek van Kuitenbrouwer een interessante en boeiende inkijk in communicatietechniek. Framen is het op dusdanige wijze verpakken van de inhoud van een bericht, dat het appelleert aan het publiek, en blijft hangen. Kuitenbrouwer gebruikte vele, vaak grappige praktijkvoorbeelden, zoals een advertentie waarin een huis wordt verkocht met de volgende beschrijving: “tuin grenst aan begraafplaats”. Dat verkoopt natuurlijk niet. “Blijvend ruim achteruitzicht op groen gegarandeerd” voegt meer waarde toe aan het bericht. Kuitenbrouwer liet ook duidelijk zien hoe politici elkaars “frames” gebruiken. (1) Een videoshot van Emiel Roemer waarin hij Rutte met de armen wijd verwijt niet voorzichtig te wieden in de rijksuitgaven zoals een goed en zorgzaam tuinier betaamt, maar de bezuinigingsklus van het kabinet met een gigantische snoeischaar te lijf te gaan. (2) Waarop een videoshot volgt van Rutte waarin de premier de aanpak van zijn kabinet kernachtig beschrijft als: “groei door snoei”.

De patiënten van Kuitenbrouwer werden tijdens deze leerzame dag ook aan het werk gezet met twee opdrachten:
1. Het analyseren van drie teksten van verschillende politieke partijen die hun zorgbeleid “verkopen”.
2. Hoe verpak je de opinie van de SP over de Nederlandse opstelling over de schuldenproblematiek van Griekenland.

Jan Marijnissen, Emiel Roemer en andere Tweede Kamerleden waren aanwezig tussen de patiënten. Met name over het “framen” van het bericht over de schuldenproblematiek van Griekenland ontstond een interessant debat. “Niet betalen voor falen”, of “de bankiers nemen het risico en de winst, en de belastingbetaler het verlies” waren sommige verpakkingen die werden geopperd om het SP-standpunt op dit punt weer te geven.

De dag werd afgerond met een komische presentatie van Kuitenbrouwer, waarin hij de gedogende, naar extremisme neigende partner van het kabinet Rutte nadoet, als deze zijn speeches schrijft.

Het was een plezierige en leerzame dag voor de SP-kaderleden uit Zutphen, van wie er vier lid zijn van de steeds sterker wordende SP-jongerenafdeling ROOD.

U bent hier