h

Bespreking Buurtonderzoek flats Voorsteralleekwartier

17 augustus 2011

Bespreking Buurtonderzoek flats Voorsteralleekwartier

Dinsdag 9 augustus werd in het Rode Kruis-gebouw aan de Van Drinenstraat de uitkomst van het buurtonderzoek besproken. Dit onderzoek had de SP gehouden in juni in de flats in het Voorsteralleekwartier. Het onderzoekresultaat was eerder bij alle buurbewoners bezorgd, samen met een uitnodiging van de SP-afdelingsvoorzitter Johan Oonk om naar de bespreking te komen. De uitslag van de enquete kan elders op deze site bekeken worden.

Johan verwelkomde de negen bewoners van de 241 flats die de moeite hadden genomen om naar de bespreking te komen. Hij verwelkomde ook wijkwethouder Patricia Withagen, die zo vriendelijk was geweest om een uitnodiging voor de avond te accepteren.

Wethouder Withagen heeft onder andere "verkeer" in haar portefeuille en nadat alle aanwezigen zich hadden voorgesteld, ontstond spontaan een discussie over de hinder die in de wijk wordt veroorzaakt en die in de nabije toekomst nog verwacht wordt door de werkzaamheden aan de N348, de reconstructie van het kruispunt Den Elterweg - Voorsterallee - Van de Capellenlaan en de werkzaamheden aan de riolering in de nabijheid van de buurt. Het ziet ernaar uit dat tot het midden van september de wijk voor het autoverkeer, dus ook voor de hulpdiensten (!) vaak zeer moeilijk bereikbaar zal zijn.

Chantal Elskamp, lid van de bewonersvereniging, stelt dat de provincie te kort schiet in haar informatievoorziening. Soms krijgt ze het idee dat de ambtenaren het eigenlijk maar lastig vinden dat ze rekening moeten houden met de belangen van de bewoners in het werkgebied, waarin ze opereren. Nadat Johan Oonk heeft toegezegd de provinciale SP fractie over de grieven van de bewoners te informeren, focust de vergadering op de resultaten van het buurtonderzoek.

Sommige van de buurtbewoners verbazen zich dat de zwerfvuilproblematiek die in de buurt wordt ervaren, niet prominenter uit de verf is gekomen in het buurtonderzoek. Ter illustratie van dit probleem wordt een recent voorbeeld genoemd van een matras die iemand in de bosjes had gedumpt. Het heeft al met al zes weken geduurd voordat het ding door Berkelmilieu is meegenomen. Theo Scharff, een van de aanwezige buurbewoners en prominent PvdA-politicus, stelt dat het sinds de bezuinigingen steeds moeilijk wordt om de afvoer van zwerfvuil uit de buurt gefinancierd en georganiseerd te krijgen.

Uit het buurtonderzoek blijkt dat slechts de helft van de respondenten vindt dat het werk van welzijnsorganisatie Perspectief het collectieve zelfredzaamheidvermogen van de buurt verhoogt, Dit betekent niet dat de buurtflat geen belangrijke rol speelt in de buurt. Omdat de provinciale GSO-subsidie waaruit het werk van Perspectief gefinancierd wordt, aan het eind van het jaar afloopt, zijn de bewoners bezorgd over de toekomst van het buurt- en welzijnswerk, dat zeker niet zonder een "honk" als de buurtflat kan. Wethouder Withagen zegt dat zij nog niet weet of er voor dit werk in de toekomst ook GSO-gelden beschikbaar zullen zijn. Zolang het niet duidelijk is wat de provincie aan vervolgactiviteiten gaat financieren, zal het ook niet duidelijk zijn wat de toekomst van de buurtflat aan de Van Drinenstraat is.

De bewoners kunnen het oude ketelhuis niet gebruiken als buurthonk, zoals dat in de Componistenbuurt wel met succes is gebeurd, omdat die ruimte door Woonbedrijf Ieder1 wordt verhuurd aan een onderaannemer die in de buurt actief is. Hierbij kunnen de nodige vraagtekens worden gezet, want het onderhoud van het ketelhuis wordt door de bewoners zelf gefinancierd uit de servicekosten die zij betalen!

Scootmobiel- en rolstoelgebruikers hebben problemen met de veel te zwaar afgestelde deurdrangers op de galerijdeuren. De individuele flats kunnen met WMO-gelden geschikt worden gemaakt voor rolstoelgebruikers. Galerijdeuren maken strikt gezien geen onderdeel uit van de woonruimte van de rolstoelgebruiker en worden daarom niet uit de WMO gefinancierd. Het woonbedrijf maakt ook geen enkele aanpassing en zo ontstaat de onwenselijke situatie dat een rolstoelgebruiker die niet sterk genoeg is om zelf de galerijdeur open te doen, afhankelijk wordt van buren op de galerij of toevallige passanten die zo vriendelijk zijn om de rolstoelgebruiker even te helpen met het openhouden van de galerijdeur. De bewonerscommissie heeft dit probleem al in diverse fora aanhangig gemaakt, maar het woonbedrijf Ieder1 heeft tot nu toe niets aan dit probleem gedaan.

Er is er terecht commentaar op het feit dat in de uitslag van het SP buurtonderzoek de termen: "bewoners" en "respondenten door elkaar gebruikt zijn. De mogelijkheid om het via het buurt-ontwikkelplan bedachte bedrijfsmodel "Berkelpark" in de toekomst een actieve rol te laten spelen in het reilen en zeilen van de buurtbewoners werd kort besproken. Uit het businessmodel dat dusver door de kersverse stichting Berkelpark is gepresenteerd, wordt niet duidelijk wat voor diensten er aangeboden gaan worden en hoe men denkt inkomsten te genereren. Dit nieuwe initiatief om het collectief zelfredzaamheidvermogen van de buurt daadwerkelijk te verhogen, heeft nog een concrete, reële invulling nodig om tot bloei te kunnen komen.

Rond 22.00 uur werd de vergadering door Johan Oonk gesloten. Hij benadrukt dat de SP Zutphen te allen tijde bereid is om de bewoners te ondersteunen bij activiteiten die hun situatie kunnen verbeteren.

U bent hier