h

Delta moet zuinig zijn op haar grootste kapitaal

24 oktober 2011

Delta moet zuinig zijn op haar grootste kapitaal

Van de fractie: Tijdens recent overleg tussen ondernemingsraad van de Delta en de SP-fractie is gebleken dat er veel onvrede heerst over de bedrijfsvoering van deze sociale werkvoorziening. De algemeen directeur van Delta is duidelijk niet in staat gebleken om de leden van de ondernemingsraad ervan te overtuigen dat het duurzaam voortbestaan van het bedrijf voor hem de hoogste prioriteit heeft. Het lijkt erop dat hij het blindelings uitvoeren van de waan van de dag belangrijker vindt. Die waan is op dit moment het groepsgewijs detacheren van grote aantallen Delta-werknemers aan het bedrijfsleven of zorginstellingen. Delta is in het verleden goed in staat geweest om mensen met een arbeidshandicap in een aangepast werkomgeving zoveel meerwaarde te laten creëren, dat het bedrijf winst kon maken. Ook Delta Groen draaide goed vindt de ondernemingsraad, maar door de nu gebruikte detacheringconstructie wordt het werk van Delta Groen overgedragen aan commerciële hoveniersbedrijven. Diezelfde hoveniersbedrijven huren vervolgens weer de Delta Groen medewerkers in om hetzelfde werk te doen dat ze eerder voor Delta Groen deden. De enige partij die hier wat werkelijk wat mee opschiet zijn de eigenaren van de hoveniersbedrijven, die zichzelf nu een winstmarge mogen toe-eigenen over werk wat eerst niet voor hen beschikbaar was.

Ook voor Delta geldt dat het grootste kapitaal van een organisatie haar werknemers zijn. Door deze werknemers in te zetten voor de eigen organisatie, heeft Delta jarenlang bewezen goed te kunnen bestaan. Het grootschalig uitstromen van Delta werknemers naar de reguliere arbeidsmarkt helpt dus niet het bedrijfsresultaat van Delta te verhogen. Integendeel, het helpt het bedrijf uit te hollen, en te ontmantelen want dezelfde handen die eerst voor Delta werkten en voor meerwaarde en profijt zorgden, doen dat nu voor iemand anders. Dit beleid leidt niet tot besparing, maar tot de ondergang van het bedrijf, vinden de leden van de ondernemingsraad. Zij zien zich in hun mening gesterkt door de bevindingen van een rapport van SBI Organisatie-advies van juni dit jaar, uitgevoerd op verzoek van de ondernemingsraad. Volgens de financiële analyse van dit bureau stevent Delta in 2015 af op een tekort van € 5 miljoen als het beleid niet snel wordt aangepast.

De ondernemingsraad vindt het jammer dat ze niet of nauwelijks worden geconsulteerd door de algemeen directeur van Delta. De advocaat die de ondernemingsraad juridisch adviseert weet drie recente samenwerkingsverbanden te noemen waarin de Delta-directie een loopje neemt met haar plicht advies te vragen aan de ondernemingsraad. De SP fractie Zutphen hoopt dat wethouder P.C.M. Withagen, die voorzitter is van het bestuur van Delta, bereid is op zeer korte termijn een gesprek aan te gaan met de leden van de ondernemersraad.

Hoe een trouwe werknemer van Delta zelf de afbraak van het WSW bedrijf ervaart, staat duidelijk in de brief die hier beneden is weergegeven.
Klik op de brief om te vergroten.
Delta_moet_zuinig_zijn_op_haar_grootste_kapitaal_brief.jpg

U bent hier