h

Bijstand niet langer een individueel recht

7 december 2011

Bijstand niet langer een individueel recht

Zutphen krijgt er door nieuwe maatregel 60 probleemgevallen bij

Van de SP-Hulpdienst; Met ingang van 1 januari 2012 is het zover. Vanaf dat moment is de bijstandsuitkering niet langer een individueel recht, maar wordt de toekenning ervan afhankelijk van de hoogte van het gezinsinkomen waarvan de (dán helaas voormalige) bijstandsgerechtigde deel uit maakt. Het inkomen van het hele gezin wordt bekeken en waar mogelijk wordt de bijstand gekort.

Een thuiswonende dochter of zoon met baan ziet haar of zijn persoonlijke inkomen straks dus gekort op de uitkering van de ouders. En zo wordt armoede weer erfelijk. Als de ouders bijvoorbeeld een arbeidsbeperking hebben, zijn inwonende kinderen straks salaris kwijt om voor hun vader en moeder te zorgen. Als zo’n gezin bijvoorbeeld eerder gewend was om met € 2,500 per maand rond te komen, wordt de uitkering zover gekort dat het totale gezin het nu met het minimuminkomen van € 1357,50 moet doen.

Een massale gezinsinkomenreductie van maar liefst 46 procent, dat het getroffen gezin gegarandeerd in grote problemen brengt. Goed ingewijde bronnen schatten dat er in Zutphen zo’n 60 gezinnen zijn die serieus in de problemen zullen komen door deze bezuinigingsmaatregel, die duidelijk de zwaksten in de samenleving het hardst treft.

Deze maatregel is ook funest voor de mantelzorg, want de enige manier voor de thuiswonende dochter of zoon uit het voorbeeld hierboven, om er voor te zorgen dat het bijstandsinkomen van de ouders weer op het oude niveau terugkomt, is door snel te verhuizen. Drieëndertig procent van de inwoners in Zutphen is al alleenwonend, en dit percentage zal dus door deze maatregel verder stijgen. Dit verhoogt de toch al hoge druk op de schaarse woningmarkt en zal tot meer aanvragen voor huurtoeslag en een grotere behoefte aan thuiszorg leiden. Op macroniveau leidt deze maatregel dus niet echt tot een bezuiniging, maar de 60 gezinnen in Zutphen die hierdoor in de problemen komen zullen dit beslist anders zien.

U bent hier