h

Het Plein: Kwaadwillig of onkundig ?

14 mei 2012

Het Plein: Kwaadwillig of onkundig ?

Van de SP Hulpdienst: Achttienjarige thuiswonende en studerende kinderen van uitkeringsgerechtigden in Zutphen worden door Het Plein belemmerd hun studie af te ronden en hun startkwalificaties te behalen, omdat Het Plein eist dat ze eerst gaan solliciteren vóórdat hun bijstandaanvraag ingevolge de WWB wordt gehonoreerd. Dit lijkt Kafkaësk want om het hen nòg moeilijker te maken verkiest Het Plein ook het idiote standpunt in te nemen dat de Scholieren-Tegemoetkoming die meestal wordt toegekend aan zulke studenten onder de Wet Tegemoetkoming Onderwijsbijdrage en Schoolkosten (de Wtos maximale schoolkosten bijdrage is €183,88 per maand) als onderdeel van het gezinsinkomen te zien. Waarop dit bedrag prompt is gekort op de minimumuitkering van de ouder(s). Een korting die er dus voor zorgt dat het hele gezin structureel beneden het maandelijks minimuminkomen komt te zitten.

Een cliënt van Het Plein die door deze rare interpretatie van de regels in grote problemen kwam en tegen het besluit in beroep ging, kreeg echter van Het Plein geen gelijk. Zij is daarom nu naar de rechter gegaan om alsnog haar gelijk te halen. In een vergelijkbare zaak (AWB 10/1534) heeft de rechtbank in Arnhem op 27 januari 2012 al een uitspraak gedaan. De rechter oordeelde dat de Wtos schoolkosten bijdrage een voorliggende voorziening is. Dit betekent dat de ontvanger die moet gebruiken voor het doel waarvoor deze schoolkosten bijdrage bedoeld is. Van je persoonlijke studiegeld mag dus niet structureel brood voor de rest van het gezin worden gekocht. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Arnhem kreeg dus van de rechter te horen dat het verzoek voor bijstand onder de WWB ten onrechte was afgewezen, en dat de Wtos-bijdrage niet op de minimumuitkering van de ouder(s) mocht worden gekort.

De SP Zutphen vindt het onbegrijpelijk en schandalig dat de cliënt van Het Plein nu gedwongen wordt om nota bene naar de rechtbank te gaan, om het dreigende faillissement en de mogelijke uithuiszetting van het gezin te voorkomen. Het merendeel van de bijstandgezinnen in Zutphen weet met heel veel moeite en kunst- en vliegwerk uit de rode cijfers te blijven. Als je dochter 18 jaar wordt, en haar toch al niet toereikende Wtos-bijdrage plots op je uitkering wordt gekort, wordt dit precaire evenwicht ruw verstoord en kan je opeens de maandelijkse huur niet meer betalen.

Door dit soort rare gevallen lijkt het of Het Plein moedwillig de regels zo toepast dat gezinnen worden gedupeerd in plaats van geholpen. De SP weet dat dit natuurlijk niet het geval is. Maar het is erg moeilijk om iemand die deze ellende persoonlijk overkomt uit te leggen dat er geen sprake is van kwaadwilligheid bij Het Plein, maar van onkunde. Temeer daar de gedupeerde al maanden vóórdat haar dochter 18 werd over deze problematiek met haar coach op het Plein had gesproken, juist om te voorkomen dat er problemen zouden ontstaan. Kwaadwilligheid is het niet, maar van proactief, kundig en klantgericht meedenken kan Het Plein in dezen óók niet worden beticht.

Meldpunt Gezinsbijstand

U bent hier