h

Niet verder bezuinigen op WMO

10 juni 2012

Niet verder bezuinigen op WMO

SP Initiatiefvoorstel tot het oormerken van WMO-geld

Van de fractie. Zoals ondermeer uit het stukje van 28 mei over de WMO op deze webstek blijkt, is de SP tegen de plannen van de colleges in de Stedendriehoek-regio om nóg meer op de salarissen van de thuiszorgmedewerkers te bezuinigen. De SP heeft daarom een initiatiefvoorstel neergelegd om die plannen te voorkomen.

De uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) is een taak van de gemeente, die daarvoor via het Gemeentefonds wordt betaald. Vorig jaar ontving Zutphen hiervoor ruim € 4.7 miljoen, een bedrag dat echter niet in zijn geheel voor de WMO-doeleinden is ingezet. Om de burgers te beschermen tegen de ophanden zijnde verdere bezuinigingen heeft de SP nu een initiatiefvoorstel ingebracht in de raad, om de WMO-gelden te oormerken.

Dat betekent dat het geld dat de rijksoverheid voor de uitvoering van de WMO beschikbaar stelt, ook uitsluitend voor WMO-doeleinden kan worden gebruikt. De SP-fractie realiseert zich dat er omstandigheden zijn waarbij het college het wenselijk vindt dat WMO-geld voor aanverwante beleidsterreinen, zoals zelfredzaamheid of het stimuleren van zelfstandig wonen, wordt ingezet. Als het voorstel tot het oormerken van WMO-geld wordt aangenomen, kan het college dit niet meer zo maar doen zonder instemming van de raad.

U bent hier