h

Gissen naar het “weerstandsvermogen”

7 juli 2012

Gissen naar het “weerstandsvermogen”

Zutphen eindigt boekjaar 2011 met nadelig saldo van €7,6 miljoen

Drie maanden later dan normaal heeft de accountant van Deloitte de jaarrekening voor 2011 van de gemeente Zutphen op 25 juni eindelijk goedgekeurd. Een goedgekeurde jaarrekening betekent niet veel meer dan dat de accountant verklaart dat de gepresenteerde cijfers een getrouw beeld geven van de financiële positie waarin de gemeente zich bevindt. Deze positie is echter niet erg florissant.

Er is voor ongeveer €15 miljoen afgeboekt op de waarde van de grond van het gemeentelijk grondbedrijf. Het boekjaar wordt beëindigd met het grootste tekort uit de recente geschiedenis van Zutphen, €7,6 miljoen. Zoals ook al in het verleden het geval was, blijft de accountant hameren op de urgente noodzaak om interne financiële controles binnen de gemeentelijke administratie te versterken. De programmarekening over het jaar 2011 sluit met een nadelig saldo van €21,5 miljoen. En de gemeente heeft enorm ingeteerd op het eigen vermogen, waarvan volgens de accountant nu nog slecht € 2,2 miljoen vrij beschikbaar is. Het tekort wordt gedekt uit het geld dat de gemeente ontvangt van de verkoop van de NUON-aandelen, geld dat eigenlijk (door de raad) voor het bevorderen van groene energie en duurzaamheidsmaatregelen binnen de gemeente was bestemd.

Het weerstandsvermogen van een organisatie is haar financiële weerstandscapaciteit in relatie tot de risico’s waarvoor geen voorzieningen zijn getroffen. Voor de gemeente geeft het weerstandsvermogen dus de mate aan waarin men in staat is om financiële tegenvallers het hoofd te bieden. In crisistijd is het cruciaal om goed te weten hoe hoog het weerstandsvermogen feitelijk is. Als deze kennis en informatie ontbreekt, kun je gewoon niet op een verantwoorde wijze de risico’s van nieuwe grote investeringsprojecten overzien en ook geen nieuwe financiële verplichtingen aangaan. Gemeentes zijn dan ook wettelijk verplicht om in hun jaarrekening over het beschikbare weerstandvermogen te rapporteren. Volgens Deloitte accountants heeft Zutphen geen inzicht in de omvang van het weerstandsvermogen. In een eerdere (niet door de accountant goedgekeurde versie) van de jaarrekening kwam de gemeente uit op een weerstandsvermogen van ruim € 19 miljoen.
In de nu halsoverkop goedgekeurde versie komt men op € 14 miljoen uit.

De accountant plaatst de serieuze kanttekening dat het tekort in 2011 van €7,6 miljoen hierin nog niet is verwerkt. Ook de gebruikte waarde van de zogenaamde stille reserves (€ 10,3 miljoen in gemeentegebouwen) die vermeld zijn in de weerstandsberekening, zijn gebaseerd op het verouderde prijsniveau van 2007. Alleen nog maar de onbenutte belasting “heffingscapaciteit” (€ 1,1 miljoen) lijkt het weerstandsvermogen van het praktisch failliete Zutphen nog te schragen.

De wethouder van financiën Mevr. Eri Willeumier (D66) moest diep in het stof bijten tijdens de forumvergadering waarin besproken werd of de jaarrekening door de raad kon worden goedgekeurd. Uiteindelijk kreeg ze hier tegen heug en meug toestemming voor, want als de vastgestelde jaarrekening niet vóór 15 juli bij de provincie is ingeleverd, wordt de geldkraan dichtgedraaid en komen onder andere de maandelijkse salaris- en uitkeringsbetalingen in het geding. Dat wil natuurlijk niemand. De SP vindt het zeer zorgelijk dat de gemeente een geflatteerde indruk geeft in haar verslaglegging van het beschikbare weerstandsvermogen.

De interne financiële controles voldoen nog steeds niet, en het college van B&W lijkt te volharden met het doorzetten van dure ambitieuze “gerichte” investeringsplannen en het nemen van de daarbij behorende risico’s.

U bent hier