h

Zutphen wel èrg zuinig met plaatsen verkiezingsborden

17 juli 2012

Zutphen wel èrg zuinig met plaatsen verkiezingsborden

Doordat het kabinet Rutte de rit heeft afgebroken zijn er op 12 september 2e-kamerverkiezingen. Om die verkiezingen te faciliteren worden gemeenten gevraagd plekken aan te wijzen waar politieke verenigingen hun verkiezingsposters kunnen plakken. In de gemeente Zutphen werden in het verleden steevast 9 plekken aangewezen en op die plekken werden borden geplaatst. Is het aantal plekken (9) voor een stad als Zutphen – Warnsveld al gering, in 2012 moeten de 17-20 deelnemende partijen het doen met slechts één moeilijk bereikbare plek.

Navraag leert dat het college van B&W op 19 juni eenzijdig tot dit besluit is gekomen, onder het mom van “bezuinigingen”. Dat is vreemd, want voor een feestreisje van ditzelfde college naar Den Haag, ter ere van het jubileum van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), werd pas afgelopen juni zonder blikken of blozen meer dan € 5000,- door de gemeente (lees: de belastingbetaler) neergeteld. Men zou kunnen beweren dat zo’n feestreisje toch van ondergeschikt belang is als je het vergelijkt met het belang van een goede opkomst bij de landelijke verkiezingen. Immers, men wil de burger meer betrekken bij de politiek en de politieke besluitvorming: dat is de essentie van een democratie. Blijkbaar is het college van B&W van Zutphen die mening niet toegedaan.

Verkiezingsborden Zutphen

Nog niet zolang geleden zijn de verouderde houten borden vervangen door metalen borden. Die staan nu te verkommeren. Er staan welgeteld vier borden voor 17-20 deelnemende partijen op de hoek van de Den Elterweg en de Laan naar Eme, bij het sportveld. Klaarblijkelijk is ook het opruimen van het werkelijk metershoge oerwoud aan gras voor de borden een te begrotelijke taak in de ogen van het college, zie de bijgaande foto.
Het college van B&W zou eens een voorbeeld kunnen nemen aan de gemeente Sittard in Limburg: bij ieder stemlokaal wordt daar een bord geplaatst. Kosten? Minder dan een feestreisje naar het jubileum van de VNG.
Het is eigenlijk te zot voor woorden dat deze gemeente niet aan zijn democratische plicht wenst te voldoen. Als het ècht niet anders kan, komen we die borden wel ophalen. Zetten we ze zelf wel neer.

U bent hier