h

College borgt cultureel erfgoed door het te verkopen...

15 september 2012

College borgt cultureel erfgoed door het te verkopen...

Van de fractie: Toen het college van B en W met de gemeenteraad de “versobering en gerichte investering plannen” besprak, bleek dat B & W niet van plan waren de kosten van het leegkomende Henriëtte Polak Museum mee te nemen bij de begroting van de nieuwbouwplannen van het Broederenklooster.

Het Henriëtte Polak Museum is nu nog gevestigd in het historische pand “De Wildeman” aan de Zaadmarkt. Dit is een historisch monument, waarvan ook het onderhoud van historische datum is. Het dak is zo lek als een vergiet en dat terwijl zich op de zolder een schuilkerkje bevindt.

Volgens het college is het niet nodig is om de herbestemmingskosten van dit pand in de afwegingen te betrekken, omdat het college denkt het pand te kunnen verkopen zodra het leegkomt.

Het college weet natuurlijk drommels goed dat er nu al geen kopers te vinden zijn voor de diverse monumentale panden van de gemeente, die bij de makelaars in de etalage te koop hangen. De kans dat er een serieuze koper wordt gevonden die meer dan een appel en een ei wil betalen voor dit niet warm te stoken rijksmonument, lijkt echter nihil.

Maar er is nog hoop, want de raad heeft de investeringsplannen nog niet formeel goedgekeurd. In de wandelgangen zijn het niet alleen de leden van oppositie die zich keren tegen de megalomane plannen van het college om met € 12 miljoen “de cultuur en het toerisme in Zutphen een impuls te geven”.

We zijn nu al niet in staat om de Hanzehof sluitend te exploiteren” stelt een van de raadsleden van de collegepartijen vertwijfeld. Hij vreest dat deze nieuwste culturele witte olifant de burgers van Zutphen handenvol geld blijft kosten. De SP vreest dat de plannen van uitbreiding rond het Broederenklooster, vele malen duurder zullen zijn, dan dat B & W ons nu willen doen geloven.

U bent hier