h

Huisjesmelker Kloppers Beheer bv.

22 september 2012

Huisjesmelker Kloppers Beheer bv.

Betere brandveiligheid kamerhuurders leidt tot verslechtering rechtspositie.

Van de SP Hulpdienst: Na jarenlang actievoeren door ROOD, heeft Kloppers Beheer bv rook-en hittemelder-systemen aangebracht in zijn panden. Maar Kloppers zou Kloppers niet zijn, als er direct weer een addertje onder het gras zit.

Nu eist hij dat al zijn huurders een nieuw “rook- en hittemelder-reglement” ondertekenen. Dit reglement gaat echter over veel meer dan de nieuwe rookmelders. Er staat bijvoorbeeld in dat je tussen 23.00 uur en 08.00 uur niet mag afwassen of koken. Ook geeft het reglement gedetailleerde regeltjes over het afvoeren van afval van de kamerbewoners.

Maar het vreemdst is de regel die stelt dat de huisjesmelker het recht krijgt om eenzijdig de huurovereenkomst te ontbinden, als er drie maal een vals brandalarm is geweest. Dat kan natuurlijk niet. In de wet is precies geregeld wanneer een verhuurder kan overgaan tot het ontbinden van de huurovereenkomst. En Kloppers heeft niet het recht om in zijn eentje nieuwe maniertjes te verzinnen om mensen op straat te zetten.

In een Kloppers pand op de Burgemeester Dijckmeesterweg is het nieuwe alarm helaas al drie keer afgegaan. Logisch, want de rook- en hittemelder is in de algemene keuken gemonteerd. Die keuken heeft een laag plafond en de rookmelder zit vlak boven het fornuis. Omdat het een algemene keuken betreft zal het Kloppers moeilijk vallen een schuldige aan te wijzen die zijn/haar biezen kan pakken. We volgen de verdere ontwikkelingen met interesse...

Het nieuwe reglement vermeldt ook niet wat de rechtsgeldigheid is van al de voorgaande reglementen die Kloppers zijn huurders dwingt te tekenen. “Zijn die vervallen, of blijven die ook van kracht?” vragen veel van zijn huurders zich af. Eén huurder die weigerde het nieuwe reglement te ondertekenen, kreeg van Kloppers het dreigement te horen dat hij de gemeente zou vragen de huurder te dwingen om alsnog te tekenen.

Een andere huurder kreeg het goede advies om niets te ondertekenen wat zijn rechtspositie zou aantasten. Dat standpunt sluit de SP zich bij aan.

Jammer dat Kloppers altijd vervalt tot dit soort dwingelandij. Natuurlijk is iedereen blij dat de brandveiligheid is verbeterd, maar waarom dit bij Kloppers hand in hand moet gaan met een verslechtering van de rechtpositie van de huurders blijft een raadsel.

U bent hier