h

Misleidende effectrapportage Broederenklooster

1 september 2012

Misleidende effectrapportage Broederenklooster

Van de fractie : De plannen van het college om in deze tijd van ongeëvenaarde bezuinigingen acht of negen miljoen euro gemeenschapgeld te spenderen aan een aanbouw aan het historische Broederenklooster zijn ondanks de vele protesten nog steeds niet van de baan.

Er is een extern adviesbureau ingehuurd door het college om de twijfelaars in de gemeenteraad alsnog van het nut en de wijsheid van deze malle investeringsplannen te overtuigen. Ervaring leert dat de rapporten van dit soort bureaus meestal precies bevestigen wat de opdrachtgever van ze wil horen. En dat blijkt ook hier weer het geval te zijn. In het ruim veertig pagina’s tellende rapport wordt namelijk totaal niet in aanmerking genomen dat het historische pand op de Zaadmarkt, dat op het moment gebruikt wordt door het museum, leeg zal komen te staan. Er zit een slecht onderhouden en lekkend dak op het pand, en het zal de gemeenschap nog menige duit kosten om een profijtvolle herbestemming voor dit pand te vinden. De dakreparatiekosten en kosten van het vinden van een duurzame herbestemming voor dit gebouw, zijn onontkoombaar als het Broederenklooster plan doorgaat. Daarom dienen deze kosten te worden betrokken bij de kosten en baten analyse die het college heeft laten maken.

Tot twee maal toe heeft de SP in forumvergaderingen aan het college gevraagd of deze kosten in de berekeningen betrokken waren, en tot twee maal toe is het college een duidelijk antwoord schuldig gebleven. Het lijkt er op dat we hier met een bewuste en misleidende omissie te maken hebben, die niet getuigt van een verstandig en risicomijdend financieel beleid. Daarnaast moet de gemeente natuurlijk ook door de Stichting Henriette Antoinette, de schenkster van het huidige museumgebouw en de kerncollectie, formeel gevrijwaard worden van juridische stappen indien het historische pand voor andere doeleinden dan de oorspronkelijke bestemming gaat worden gebruikt.

Er kunnen ook volop vragen gesteld worden over de aannames die worden gemaakt door het adviesbureau in de effect rapportage. In Zutphen is het bestaand aantal bioscoopstoelen al 180% hoger dan in de rest van Nederland. Het aantal bioscoopkaartjes dat verkocht wordt sluit echter slecht aan bij het landelijke gemiddelde. Op het moment hebben we dus al een onevenredig aantal lege bioscoopstoelen is Zutphen. Hoe men denkt geld te kunnen verdienen door de bioscoopruimte in Zutphen nog verder uit te breiden, is volkomen onduidelijk.

Er wordt ook gekunsteld met cijfers. Het kunstzinnige en culturele filmaanbod in het filmtheater Luxor trekt jaarlijks 17.200 bezoekers die in het beperkte nichemarkt genre films dat in de Luxor vertoond wordt geïnteresseerd zijn. Men is niet van plan om de huidige Luxor te sluiten, maar hoopt de medewerking van Luxor te krijgen bij het organiseren van activiteiten in de nieuwbouw van het Broederenklooster. Maar toch hoopt men gebaseerd op het huidig aantal Luxor bezoekers maar liefst jaarlijks 45.200 (nieuwe) bezoekers naar de Luxor ondersteunde activiteiten in het Broederenklooster te krijgen, en men gaat er vanuit dat dit tot een toename van 28.000 nieuwe bezoekers aan het vernieuwde Broederenklooster zou leiden.

Dit is je reinste nattevingerwerk natuurlijk. Als de toename slechts 28.000 is en niet 45.200 dan lijkt dat te betekenen dat óf de oude Luxor toch dicht gaat, óf dat er dubbel geteld wordt. Beide kan natuurlijk niet. Het rapport claimt dat door de geplande investering er 25 FTE nieuwe arbeidplaatsen worden gecreëerd. Dat betekent dat we maar liefst 3,6 ton moeten betalen voor één enkele nieuwe arbeidsplaats. Dat is waanzinnig hoog voor de horeca sector. Het hele plan moet gewoon vergeten worden. Het is niet de taak van de gemeente Zutphen om met gemeenschapsgeld grand café locaties te bouwen. En het is ongepast om tijdens een bezuinigingsperiode op deze manier met gemeenschapgeld te smijten.

U bent hier