h

Ongeloofwaardig bezuinigingsbeleid I

20 september 2012

Ongeloofwaardig bezuinigingsbeleid I

Van de fractie: Donderdag 13 september, vond in de Burgerzaal een goed bezochte forumvergadering plaats. Het doel was om in voorbereiding op de programmabegroting 2013-2016 consensus binnen de raad te creëren over de bezuinigingsplannen van het college.

Deze bezuinigingsplannen staan in een zogenoemd "koersdocument". Van het begin af aan heeft de SP betoogd dat de bezuinigingsplannen van het college aan geloofwaardigheid inboeten omdat ze zowel over bezuinigen als over het maken van risicovolle en niet noodzakelijke grote investeringen gaan.

Als het college wenst dat de hele raad achter haar plannen staat, dan moet het een geloofwaardig beleid voeren en ogenblikkelijk stoppen met het uitvoeren van het plan “Versoberen en gericht investeren”. Voor dit plan vraagt het college op het moment de goedkeuring van de gemeenteraad.

De SP vindt dat het college met dit koersdocument dezelfde koers dreigt te gaan als de Titanic indertijd deed. En hoe het met de Titanic is afgelopen weten we allemaal. Terwijl er desperaat naar geld wordt gezocht om bestaande voorzieningen als de Hanzehof en het Warnshuus open te houden, stelt het college vrolijk voor om er nog eens 160 nieuwe bioscoopstoelen bij te bouwen naast het historische Broederenklooster. Dat, terwijl Zutphen op dit moment al 180 procent meer bioscoopstoelen heeft dan andere steden.

Een kind begrijpt dat het onverantwoord is om te investeren in nieuwe voorzieningen,
zolang er geen duurzame oplossingen zijn gevonden voor het draaiend houden van de bestaande voorzieningen. In het koersdocument blijft het college hameren op een solide financiële basis in voor nu en op de langere termijn. Prachtige woorden. Maar is dit werkelijk zo?

Hoe kan je in hemelsnaam van een verantwoord financieel beleid spreken als je met je rechterhand 54 ambtenaren om bezuinigingsredenen ontslaat, terwijl je tegelijkertijd met je linkerhand stappen onderneemt om miljoenen te investeren in de nieuwbouw van het Broederenklooster?

Er wordt veel te lichtzinnig omgegaan met risico’s. Zo weigert het college halsstarrig om de kosten van het herbestemmen van het leegkomende Henriette Polak museum te betrekken bij de kosten- en batenanalyse van het nieuwbouwplan Broederenklooster. Volgens het college is het niet nodig om de kosten in de afwegingen te betrekken, omdat het rijksmonument, zodra het leegkomt, wordt verkocht.

De kans dat er echter serieuze kopers gevonden worden voor dit slecht onderhouden pand lijkt echter nihil. Hoewel het college dus zegt risico-mijdend te willen functioneren, worden er doelbewust grote risico’s genomen. Het college toont zijn liefde voor ons cultureel erfgoed door het voor een prikkie te verkopen.

U bent hier