h

Wat is het toch raar geregeld en verdeeld in Nederland

18 september 2012

Wat is het toch raar geregeld en verdeeld in Nederland

Van de Fractie: De bezuinigingen in Zutphen laten ook het ambtenarenapparaat niet onberoerd. Van de 350 volle banen moeten er in 2 jaar 54 verdwijnen. Dit moet € 2½ miljoen per jaar aan bezuinigingen opleveren. Hoewel het voor niemand plezierig is om naar ander werk te moeten gaan zoeken, is het fascinerend om te ontdekken wat de mogelijke financiële gevolgen voor deze 54 gemeente-ambtenaren zijn.

Het is raar om te ontdekken hoe ongelooflijk goed het in Nederland voor de gemeente-ambtenaren is geregeld. Ze hebben in vergelijking tot andere Nederlanders een fantastisch sterke rechtspositie, die schril afsteekt met waar andere werkelozen in Nederland het mee moeten doen. Ambtenaren wordt maar liefst een “wettelijke”, “bovenwettelijke” en “nawettelijke WW” gegund. Dat gun je ze wel, maar de lengte van de afvloei-periode voor deze exclusieve groep kan tot wel 9 jaar uitlopen!

Nadat iemand in de gemeente Zutphen “boventallig” is verklaard begint, met steun van een ingehuurde begeleider (€ 7.500,- per boventallige werknemer) een zogenaamd “mobiliteitstraject”. Dit kan tot 24 maanden duren. De boventallige medewerker blijft deels werkzaam voor de gemeente, en er wordt hard gezocht naar vervangende werkgelegenheid. De trajectkosten per medewerker kunnen, als er geen werk gevonden wordt, tot € 137.000,- per werknemer oplopen.

Daarna start het WW traject, 1e 2 maanden 75 % en daarna 70 % van het loon. Als iemand een arbeidsverleden van 25 jaar heeft, kan zhij 7 jaar in de WW-uitkering blijven. Gemiddeld kost het WW traject € 350.000,-.

Het mobiliteitstraject en WW traject samen kunnen de gemeente dus de lieve som van € 487.000,- per persoon kosten. Het is niet te hopen dat de gemiddelde leeftijd van de boventallig verklaarde 54 ambtenaren 55-jaar is, want dan kan deze ontslagronde (of was het bezuiniging?) de gemeente Zutphen theoretisch over 9 jaar tijd € 26.298.000,- gaan kosten.

Wat is het toch raar geregeld in Nederland. De geplande investering in het Broederenklooster van het college gaat (hopelijk, wellicht, heel misschien...) 22 nieuwe banen opleveren. Eén onzekere nieuwe baan kost de gemeenschap € 360.000,-. Eén in het gemeentehuis verminderen kan ons € 480.000,- kosten. De gemiddelde uitkeringsgerechtigde vangt tijdens de 7 jaar WW periode van de ontslagen ambtenaar nog geen 100.000,- ….

U bent hier