h

Standpunt van de SP-fractie Broederenklooster

23 oktober 2012

Standpunt van de SP-fractie Broederenklooster

Van de fractie: Het standpunt van de SP-fractie over het collegeplan om € 9.3 miljoen te investeren in nieuwbouw aan het Broederenklooster.

Deze tekst is uitgesproken tijdens een forumvergadering op 22 oktober 2012.

Voorzitter,

De SP heeft van het begin af aan duidelijk aangegeven, in deze tijd van ongekende bezuinigingen en financiële onzekerheid, niet akkoord te kunnen gaan met de door het college voorgestelde investering in het Broederenklooster-concept. Dat is zeker niet omdat we tegen cultuur zijn. Maar wel omdat het ronduit onverstandig is, in een gemeente die reeds moeite heeft om het dienstenniveau op peil te houden van de bestaande culturele voorzieningen, zoals de Muze- & Hanzehof, een nieuwe roekeloze investering aan te gaan in dit prestige project.

In een financieel noodlijdend stadje, dat al 180 procent meer bioscoopstoelen heeft dan gemiddeld, kan het niet tot de kerntaken van een bezuinigende gemeente horen om belastinggeld te investeren in de aanschaf van 160 nieuwe bioscoopstoelen. Een stadje dat net voor een habbekrats het Koelhuis aan een ondernemer in de privésector heeft verkocht om daar ondermeer een grand café in te beginnen, behoort geen belastinggeld te gebruiken om nog vóórdat het grand café in het Koelhuis open is, te investeren in nóg een grand café, terwijl de reeds bestaande en niet gesubsidieerde horeca ondernemingen in de stad nauwelijks hun eigen broek kunnen ophouden.

Vorige week hebben enquêteurs van de SP de ronde gedaan bij horeca ondernemers in de binnenstad. Deze ondernemende ervaringsdeskundigen weten beter dan welk adviesbureau dan ook dat het vrijblijvend speculeren met mogelijke winstprojecties, niet hetzelfde is als het daadwerkelijk maken van winst. Ze weten ook drommels goed dat er in de recente geschiedenis van Zutphen niet één succesvol voorbeeld is van een met gemeenschapsgeld geoutilleerde horeca exploitant, die voldoende verdient om het hen onderdakbiedende maatschappelijk vastgoed duurzaam te exploiteren. Negentig procent van de ondernemers die tot nu toe reageerde op ons onderzoek ziet helemaal niets in de plannen van het college met het Broederenklooster.

Voorzitter, ik heb Dhr. Gerard Huis in ’t Veld, de directeur van de Graafschap bibliotheek bedankt voor zijn e-mail van 17 oktober, waarin hij zijn eerdere uitleg over hoe de bibliotheek denkt de voorgespiegelde bezuinigingen te gaan realiseren, nader toelicht. De bezuinigingen worden gehaald door besparingen op de bibliotheken in Warnsveld en Zutphen. Er wordt herhaaldelijk gekort op het personeels-, het aankoop- en het vervangingsbudget.

En van de directeur begrijp ik dat in 2015 de bezuiniging in de huisvestingskosten van de bibliotheek wordt gerealiseerd omdat dan de 2e verdieping in het bibliotheekgebouw door een andere partner in het Broederenklooster gaat worden gebruikt, en dus niet langer voor de bibliotheek-doeleinden beschikbaar zal zijn. De huisvestingskosten-reductie wordt dus in 2015 gerealiseerd door de hele 2e verdieping aan een andere partij te verhuren. Ja, zo is het natuurlijk een koud kunstje om in de toekomst de huurlasten voor de bibliotheek te verminderen.

Op papier staat dat de hoofdreden waarom het college deze 9 miljoen publieksgeld wil investeren is, dat deze kapitaalinjectie in 2015 een jaarlijkse subsidiebesparing van 5 ton zou gaan opleveren in het overeind houden van het museum en de bibliotheek in Zutphen.

Als we echter naar het voorbeeld van de bibliotheek kijken, dringt de vraag zich op voorzitter, of deze bezuiniging in de exploitatiekosten dankzij, óf ondanks deze investering gerealiseerd gaat worden. Ook zonder het verplaatsen van het Gideon monument. En ook zonder het bouwen van een foeilelijk ogende nieuwbouw annex, die het prachtige historische aanzicht van het Broederenklooster voorgoed bederft, kan de bibliotheek haar bezuinigingen op de exploitatiekosten realiseren.

Het verzuim van de ingehuurde rekenmeesters om de onvermijdelijke extra kosten van dit prestigeproject mee te rekenen, kan misschien niet de rekenmeesters maar wel het college aangerekend worden:

1. Door deze investering komt het historische pand de Wildeman op de Zaadmarkt (het Henriëtte Polak Museum), leeg te staan. In eerdere discussies heeft de burgemeester al aangegeven deze kosten niet in de overwegingen te willen betrekken, omdat het college van zin is om dit historisch erfgoed te verkopen. Gezien de problemen in de vastgoedmarkt, en de beroerde conditie van het gebouw, kan deze verkoop niet anders dan voor een appel en een ei geschieden. En het is meer dan waarschijnlijk dat de nieuwe eigenaar van het pand er niets voor voelt om de historische schuilkerk voor het publiek open te houden. Hierdoor dreigt Zutphen een onvervangbaar onderdeel van historisch erfgoed, te verliezen.

2. De in de nabije toekomst onvermijdelijke kosten van het verplaatsen en compenseren van het florerende cafetaria voor het Broederenklooster, zijn ook nergens terug te vinden in de ramingen die het college ons presenteert.

3. En ook de kosten van het begeerde extra bruggetje over de Rozengracht zijn nergens terug te vinden.

Voorzitter, het lijkt ons zinloos om nog verder tijd te besteden aan het verzinnen en beantwoorden van meer technische vragen. Mocht het college tegen beter weten in vasthouden aan haar wens om haar meerderheid in de raad te gebruiken om dit heilloze plan door te drukken, dan zal onze fractie gehoor geven aan de oproep van de CDA fractievoorzitter om onze provinciale Statenleden te verzoeken, tegen het verlenen van provinciale steun voor dit prestige project te stemmen. De heer Berger heeft ons voorgerekend dat de tegenstanders van het collegeplan, in de Provincie wel een meerderheid hebben. We zijn het met De heer Berger eens dat het goed is dat er een hogere overheid is, die ons tegen de plannen van het college kan beschermen.

Dank u wel.

U bent hier