h

Beslagvrije voet in Zutphen bekend?

29 november 2012

Beslagvrije voet in Zutphen bekend?

De SP fractie heeft schriftelijke vragen gesteld over de bekendheid met de beslagvrije voet onder minima met schulden in de gemeente Zutphen. Tijdens een uitzending van het VARA-programma Kassa op 24 november 2012 kwam de beslagvrije voet voor huishoudens met schulden aan de orde. Op huishoudens met schulden met een beslagvrije voet mag geen beslag worden gelegd door deurwaarders. Deze beslagvrije voet is een bedrag dat bestaat uit 90 % van het bijstandsinkomen, met een aanvulling voor de woonlasten.

Kassa onthulde dat de overgrote meerderheid van huishoudens met schulden niet van het bestaan van de beslagvrije voet weet. Hierdoor wordt onterecht beslag gelegd op het inkomen van huishoudens, met of zonder kinderen die zonder dat inkomen niet kunnen eten, wonen en die zelfs uit hun huis worden gezet. Ook de ziektekostenverzekering kunnen deze gezinnen dan niet meer betalen met alle gevolgen van dien!

De SP heeft daarom aan het college van B en W vier vragen gesteld. Ten eerste is de vraag of het college op de hoogte is van de beslagvrije voet van 90% van het bijstandsinkomen, aangevuld met woonlasten? Ook vraagt de SP of het college weet dat minima met schulden geconfronteerd worden met deurwaarders die geen rekening houden met het recht op de beslagvrije voet? Daarnaast wil de SP weten of de schuldhulpverlening van de gemeente in het traject van aflossing volledig rekening houdt met de beslagvrije voet? Tot slot vraagt de SP om een plan van aanpak voor minima met schulden om het recht op de beslagvrije voet te realiseren.

Klik hier voor de gestelde vragen.

U bent hier